Danas svečana litija ulicama Nikšića

08dbf204-412c-455e-95fb-dc33b3c02f4f
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 12.05.2019. u 06:03

Tradicionalna Svetovasilijevska litija, koju će u molitvenom hodu kroz Nikšić predvoditi više arhijereja, počinje u 18h, kao centralni dio duhovno-kulturne manifestacije „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“, u organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke i Crkvene opštine Nikšić.

Prethodiće joj je svečana Sveta liturgija koja se služi u Sabornom hramu u 9h.

Litija svake godine okupi na desetine hiljada ljudi i smatra se jednim od najznačajnijih događaja u regionu, a njom se danas završava pomenuta manifestacija.

Nikšićka litija

Sveti Vasilije, kome je posvećena nikšićka Saborna crkva (19. vijek), smatra se zaštitnikom i nebeskim pokroviteljem grada pod Trebjesom.

Od 1996. godine, kada su mošti Svetog Vasilija prenošene u njegovu rodnu Hercegovinu, tokom povratka u Crnu Goru u prisustvu desetina hiljada Nikšićana gradskim ulicama prošla je litija.

Ta tradicija se nastavila i do danas. Svake godine nikšićka litija 12. maja okupi nekoliko desetina hiljada ljudi, koji predvođeni crkvenim velikodostojnicima, sa ikonama i jastukom Svetog Vasilija (relikvijom nikšićke Saborne crkve) prolaze centralnim gradskim ulicama u slavu i čast Ostroškog Čudotvorca.

Sveti Vasilije Ostroški

Sveti Vasilije Ostroški, čije se mošti čuvaju u ostroškom manastiru, rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići, nadomak Trebinja. Školovao se u manastiru Zavali, odakle prelazi u Tvrdoš, gdje je zamonašen. Boravio je na Svetoj Gori, Vlaškoj i Rusiji, a po povratku u Hercegovinu postaje Mitropolit zahumski.

Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog gdje je nastavio svoj strogi podvižnički život. Umro je 1671. godine u ostroškoj pešteri.

Njegove mošti čuvaju se u manastiru Ostrog. U njihovu moć iscjeljenja i utjehe vjeruju svi zemaljski narodi, a o čudima koja su se dešavala i dešavaju se nad njegovim moštima napisana su brojna svjedočanstva i knjige.

Proslavlja se 12. maja, kada Ostrog posjeti nekoliko desetina hiljada vjernika.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U crnogorskom MUP-u od pet letjelica aviohelikopterske jedinice nijedna nije operativna. Postavlja se pitanje kako ići u akcije spašavanja koje zahtijevaju pomoć iz vazduha. Iz Vojske, koja raspolaže sa pet helikoptera, ističu da to nije njihov primarni zadatak ali da su u prethodne dvije godine imali dosta angažovanja zato što takvim zadacima druge institucije nijesu mogle da odgovore.
Ljetnje računanje vremena počinje večeras. U noći između subote i nedjelje kazaljke ćemo pomjeriti za sat unaprijed, odnosno sa 2:00 na 3:00 časa. Spavaćemo sat vremena manje, ali će dan biti duži.