Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demografsko starenje veliki problem Crne Gore

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 17.12.2022. u 11:26
U Crnoj Gori gotovo je izjednačen broj mlade populacije do 14 godina sa udjelom populacije 65+. To su podaci Društva statističara i demografa Crne Gore, koji ukazuju da je crnogorsko društvo staro. Demografsko starenje najizraženije je na sjeveru Crne Gore, kaže demografkinja Mileva Brajušković Popović.

“U prethodnom periodu je došlo do demografskog starenja Crne Gore, a da mi to nijesmo primjećivali. Ove promjene se nisu dogodile preko noći”, navela je Brajušković Popović u Jutarnjem programu TVCG.

Kaže da je taj problem posebno izražen po regionima, gdje je sjever posebno izražen po demografskom starenju.

Demografsko starenje je posebno izraženo u Plužnama, Šavniku i na Žabljaku.

“Plužne imaju negativan prorodni priraštaj u kontinuitetu već 30 godina”, navela je Brajušković Popović.

Ona kaže da je demografsko starenje veliki izazov crnogorskog društva, a novi podaci očekuju se na narednom popisu koji je planiran za kraj 2023. godine.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole, kazao je u razgovoru za Portal RTCG ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.
  Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da očekuje da će od jeseni transplantacije biti rađene i u Kliničkom centru. Gostujući na TVCG kazao je da rade na smanjivanju listi čekanja, te da je u pripremi nova metodologija zakazivanja pregleda. Istakao je da je broj bolovanja preko 30 dana smanjen za 50 odsto, a ispod 30 dana za 20 odsto.