Demografsko starenje veliki problem Crne Gore

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 17.12.2022. u 11:26
U Crnoj Gori gotovo je izjednačen broj mlade populacije do 14 godina sa udjelom populacije 65+. To su podaci Društva statističara i demografa Crne Gore, koji ukazuju da je crnogorsko društvo staro. Demografsko starenje najizraženije je na sjeveru Crne Gore, kaže demografkinja Mileva Brajušković Popović.

“U prethodnom periodu je došlo do demografskog starenja Crne Gore, a da mi to nijesmo primjećivali. Ove promjene se nisu dogodile preko noći”, navela je Brajušković Popović u Jutarnjem programu TVCG.

Kaže da je taj problem posebno izražen po regionima, gdje je sjever posebno izražen po demografskom starenju.

Demografsko starenje je posebno izraženo u Plužnama, Šavniku i na Žabljaku.

“Plužne imaju negativan prorodni priraštaj u kontinuitetu već 30 godina”, navela je Brajušković Popović.

Ona kaže da je demografsko starenje veliki izazov crnogorskog društva, a novi podaci očekuju se na narednom popisu koji je planiran za kraj 2023. godine.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U većem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, a u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima ima mjestimične poledice, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).
  Lokalni Vodovod obavijestio je da će sjutra, od 10 do 14 časova, biti obustavljeno vodosnabdijevanje u lijevom dijelu Dragove Luke, što obuhvata Široku ulicu, Bistričke ulice, Dragovolučku i Tovićku ulicu.