Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Digitalizacijom lakše do ljekara

rtcg.me
 • Autor onogost.me
 • 24.01.2024. u 14:56
Korišćenje informacionih i komunikacionih tehnologija od strane svih zdravstvenih radnika za razmjenu valjanih informacija od velike je važnosti za prevenciju, dijagnostiku i liječenje pacijenata, saopšteno je tokom sastanka predstavnika Ministarstva zdravlja, institucija zdravstvenog sistema i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Kako navode, jednostavan i brz pristup građana i građanki Crne Gore zdravstvenim ustanovama i uslugama zahtijeva razvoj digitalnih platformi koje će pacijentima taj proces olakšati.

“Uz to, ove platforme služiće i za prikupljanje podataka i analize koje mogu doprinijeti uspješnom liječenju i uticati na promjene u ponašanju samih pacijenata”, navode iz Ministarstvo zdravlja koje u saradnji sa UNDP-em, planira podršku institucionalnom okviru za razvoj i unapređenje telemedicine u Crnoj Gori, kroz projekat Jačanje sistema zdravstva u Crnoj Gori.

"Telemedicina predstavlja pružanje medicinske njege i zdravstvenih usluga pacijentima koji nijesu u mogućnosti da fizički posjete zdravstvene ustanove, bilo zbog geografske udaljenosti, ograničenja u pogledu mogućnosti kretanja ili drugih prepreka. U takvim situacijama, Procjena kapaciteta za razvoj i korišćenje digitalne platforme za telemedicinu i platformu mZdravlje u Crnoj Gori jedan je od projektnih zadataka Ministarstva zdravlja i UNDP-a. Procjena regulatornog i institucijalnog okvira, kao i analiza IT infrastrukture i potreba medicinskog osoblja, kao i pacijenata, ukazaće na uslove i potencijal za razvoj telemedicine i mobilnog zdravlja”, ističu u saopštenju.

Preporuke ovog Istraživanja će dati smjernice za razvoj platforme koja bi trebalo da obuhvati širok spektar aplikacija i usluga koje se zasnivaju na upotrebi mobilne tehnologije za poboljšanje pružanja zdravstvene zaštite, pristup medicinskim informacijama i sveukupno upravljanje zdravljem.

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja  Aleksandar Sekulić, istakao je važnost uvođenja novih tehnologija u oblast medicine, ali i ukazao da je izgradnja ljudskih kapaciteta u telemedicini važna koliko i sama tehnologija, te da pažnju treba posvetiti i onima koji će procesima upravljati – stručnjacima koji će ovaj sistem koristiti.

Lider tima za upravljanje i odgovorne institucije u UNDP, Ivan Bošković, istakao je partnerstvo Ministarstva zdravlja i UNDP kao primjer kvalitetne saradnje u oblasti digitalizacije sistema zdravstvene zaštite koji pokazuje značajne rezultate. Dodao je da će digitalni trendovi poput telemedicine i mobilnog zdravlja skratiti vrijeme, smanjiti troškove i povećati efikasnost rada medicinskog osoblja, doprinoseći istovremeno rasterećenju sistema i lakšem praćenju zdravstvenog stanja populacije.

Projektni menadžer u UNDP-u, Boris Rebić ukazao je da pažnju treba posvetiti i procjeni stanja digitalnih vještina medicinskog kadra, ali i samih pacijenata, te dati priliku kontinuiranog usavršavanja u ovoj oblasti, kako bi telemedicina zaživjela u praksi, a zdravstveni sistem dodatno približila pacijentu.

Načelnik Direkcije za digitalne inovacije i politike u Ministarstvu zdravlja, Marijan Marijanović istakao je da naročito treba obratiti posebnu pažnju na potrebe, preferencije i okolnosti ugroženih ili teško dostupnih grupa, uključujući ljude sa niskom ili bez digitalne pismenosti, ljude sa ograničenom kontrolom ili pristupom digitalnim uređajima, ljude koji govore manjinskim jezicima, migrantskoj populaciji u novim sredinama i osobama sa invaliditetom.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Na jugu sjutra vruće do 40 stepeni. UV indeks vrlo visok, između 8 i 9 UV-jedinica. U subotu na sjeveru od sredine dana i uveče kiša ili pljusak s grmljavinom, temperatura u padu.
  Bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću ukinut je istražni pritvor.
  JU OŠ „Rade Perović“ iz Velimlja raspisala je tender za rekonstrukciju objekta škole koja je oštećena usljed nevremena, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).