Edukativnom šetnjom obilježen Svjetski dan djeteta

setnja1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 20.11.2017. u 13:04

Edukativnom šetnjom na Trebjesi i promocijom biciklizma za djecu predškolskog uzrasta, Biciklistički klub Perun obilježio je 20. novembar, Svjetski dan djeteta.

Šetnja, koja je okupila oko 100 učesnika, organizovana je sa ciljem promovisanja zdravih stilova života.

„Akcenat je stavljen na životnu sredinu, osvrnuli smo se na čist vazduh kroz kampanju UNDP-a pod sloganom „Ugasi motor“. Ta kampanja zajednički je napor da se smanje nepotrebne emisije štetnih gasova iz automobila u blizini škola. Vožnja bicikla, kao ekonomičan vid prevoza, i pješačenje, kao najjednostavniji vid rekreacije, doprinise zaštiti životne sredine“, kazali su iz BK Perun.

Djeca JPU „Dragan Kovačević“ nosila su poruke poput „Imam pravo da dišem čist vazduh“, “Imam pravo na čistu okolinu“, čime su se pridružila ovoj akciji.

Osnovne škole iz Nikšića, među kojima su „Mileva Lajović Lalatović“, „Luka Simonović“, „Braća Ribar“, „Ratko Žarić”, „Janko Mićunović“ i druge, takođe su podržale događaj, a svaka od njih dobila je tablu sa natpisom „Zona čistog vazduha – sačuvajmo zdravlje djece UGASI MOTOR“, koje će postaviti na svojim glavnim kapijama.

„Cilj je uticati na roditelje da što manje koriste automobile kao prevozno sredstvo za djecu, a ukoliko baš moraju da ugase motor – jer neprekidan rad motora vozila emituje 20 puta više zagađenja od vozila koje se kreće 50 km na sat. Cilj Biciklističkog kluba Perun je da pokrene djecu da koriste bicikl ne samo kao sportski rekvizit, već kao ekonomično prevozno sredstvo“, dodali su iz kluba naglasivši da su djeca posebno osjetljiva na zagađenja iz vazduha jer, kako kažu, dišu brže i inhaliraju 50 odsto više iz vazduha po kilogramu tjelesne težine.

Projekat je podržala opština Nikšić ,Ministarstvo ekonomije – Direktorat za energetsku efikasnost, UNDP i kompanija „Okov“.

Svjetski dan djeteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Pet godina kasnije, 20. novembra 1959, UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta, a tačno 30 godina potom i Konvenciju o pravima djeteta.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.