Eko park Blace: Prokrčili kružnu trim stazu, postavili klupe i stolove

3
DMEN
  • Autor onogost.me
  • 30.10.2017. u 10:21

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) trenutno realizuje šestu fazu projekta „Održivi razvoj Studenačkih glavica“ u okviru koje su uspjeli da u eko parku Blace prokrče kružnu trim stazu u dužini od 450m i duž nje postave sedam klupa i četiri stola.

Za izradu mobilijara, kažu iz DMEN, djelimično su im poslužila obaljena stabla duž pojasa koji su krčili.

„Kroz ovu akciju eko park Blace dobija jednu novu atraktivnu površinu koja će sa drvenim mostom,  napravljenim u predhodnoj fazi projekta, dati dodatnu atraktivnost ovom lokalitetu.  U ovoj fazi uspjeli smo da dovršimo i roštilj koji je tokom izgradnje bio degradiran od strane neodgovornih posjetilaca, a Jelena Ivanović se potrudila da ispiše putokaze, važna obavještanja i ekološke poruke na mobilijaru u parku“, navode oni.

Tokom ranijih faza ovog projekta, podjsećaju, uz veliko angažovanje volontera u eko parku Blace, uspjeli su da saniramo prilazni put u dužini od 400m, uklone otpad i korov duž puta i naprave most u dužini od 5m.

„Ovih dana radimo na obilježavanju i GPS markiranju staze i postavljanju info tabli koje će služiti posjetiocima za dobijanje važnih informacija o lokalitetu i parku. Projekat osim terenske ima i institucionalnu konponentu koja se odnosi na stvaranje neophodnih preduslova da se Studenačke glavice kao predio sa posebnim geografskim i prirodnim odlikama stave pod formalnu zakonsku zaštitu i u tom smjeru smo obavili razgovor sa prdstavanikom lokalne uprave“, dodaju iz DMEN.

Projekat „Održivi razvoj Studenačkih glavica“ finansijski je podržan od strane „Fonda za aktivno građanstvo“ kroz program građanska akcija. Planski se realizuje od jula, a osnovni cilj projekta je eko turistička valorizacija Studenačkih glavica i Blaca u skladu sa principima održivog razvoja.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Turistička organizacija Nikšić i ove godine, povodom predstojećih praznika organizuje akciju za izbor najljepšeg novogodišnjeg izloga pod nazivom „Novogodišnja čarolija u izlogu“.
Na samom upisu Filozofskog fakulteta UCG, prema psihologiji sam već gajila ljubav koja je svakim danom postajala sve veća, te je ona do danas uspjela da postane nešto bez čega sebe ne mogu ni da zamislim, riječi su studentkinje Filozofskog fakulteta Milene Abramović (9.53) koja je proglašena je za najbolju studentkinju svog fakulteta za tekuću studijsku godinu 2022/23.