Evo koliko smo puta pozvali 112 prošle godine

unnamed-1-16
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 11.02.2017. u 12:02

Građani su prošle godine 164.029 puta ​ zvali 112-broj za hitne situacije, saopšteno je iz MUP-a povodom Dana jedinstvenog evropskog broja za pozive u hitnim situacijama.

Evropski broj za pozive u hitnim situacijama 112 uspostavljen je odlukom Savjeta Evropske unije jula 1991. godine. Broj 112 je jedini broj za pozive u hitnim situacijama koji je dostupan u svim državama članicama Evropske unije i uveden da bi se preko njega omogućilo građanima da imaju pristup svim službama u slučaju hitne potrebe.

vaj broj je uveden iz dva osnovna razloga: prvo, da se građanima Evrope omogući da mogu dobiti u svojoj ili u stranim zemljama u svim hitnim situacijama pomoć pozivanjem jednog broja 112 i drugo, da se maksimalno skrati vrijeme reagovanja i unaprijedi kvalitet odgovora nadležnih  hitnih službi.
Dan jedinstvenog evropskog broja za pozive u hitnim situacijama 112 se obilježava 11. februara u cilju skretanja pažnje javnosti na sigurnost i bezbjednost u Evropi.

Broj 112 predstavlja značajan resurs sistema zaštite i spašavanja Crne Gore. Odlukom Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost 2008. godine dodijeljen je Direktoratu za vanredne situacije, a Operativno komunikacioni centar 112 (OKC112) je stavljen u punu funkciju 02.oktobra 2015. godine.

U Crnoj Gori, prijemom poziva na broj 112 pokrivena je čitava teritorija države, a OKC112 funkcioniše u Bijelom Polju, Podgorici i Baru.

U prethodnih godinu dana građani su prepoznali značaj ovoga broja na šta ukazuje i broj poziva ostvaren u 2016-oj godini.

“Ukupan broj poziva je bio 164 029, od čega je bilo neophodno angažovati razne hitne službe u 7586 slučajeva.  Pozivom na broj 112 implementirani sistem ubrzava reagovanje u situacijama kada je neophodna pomoć u slučajevima bilo kojeg vanrednog dešavanja i potrebe pozivaoca”, kazali su u MUP-u.

Kako su dodali, na evropskom putu, uvođenjem broja 112 Crna Gora je ispunila obavezu koja je sa stanovišta bezbjednosti značajna za sve njene građane, a pogotovo za turiste koji u nju dolaze i kojima uliva sigurnost i osjećaj bezbjednosti.

“U 2016. godini preko 70 turista je spašeno preko OKC112 i poziva na broj 112”, ističu u MUP-u.

OKC 112 radi 24 časa, sedam dana u nedjelji, 365 dana u godini.

“Pozivi se primaju na crnogorskom i engleskom jeziku, ali kako je Crna Gora turistička destinacija imamo i službenike koji pozive mogu primiti i na ruskom, italijanskom i albanskom”, kazali su u MUP-u.

Ove godine dan evropskog broja 112 za hitne situacije obilježen je prezentacijom centara u Bijelom Polju i Baru učenicima osnovnih škola, štampanjem letaka sa značajnim podacima o broju 112 i njihovom podjelom u štampanim dnevnim medijima kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na saradnji i prepoznatom značaju informisanosti stanovništva o broju 112.

U narednom periodu, pored samog unapređenja sistema, radiće se i na podizanju svijesti crnogorskih građana o značaju broja 112 kroz razne vidove edukacije.

  CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Potpredsjednik opštine Nikšić Mitar Goranović učestvovao je na Reload konferenciji pod nazivom „Za bolje zajednice – saradnja lokalnih samouprava i nevladinih organizacija“, koju su UNDP i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori organizovale u Podgorici.