FOTO: Svečana litija u fotografijama

img-3d4c50570b8857bdade02df67d72a181-v
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 12.05.2019. u 18:18

Manifestacija „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ završena je danas svečanom litijom kojoj je prisustvovalo hiljade građana Nikšića, ali i posjetilaca sa strane.

Prvi put litija je organizovana 1996. godine i od tada do danas svake godine Crkvena opština Nikšić Eparhije budimljansko-nikšićke organizuje „Dane Sv. Vasilija Ostroškog“, kao i litiju koja se smatra jednim od najznačajnijih događaja u regionu.

Na današnji dan, koji je slava nikšićke Saborne crkve ali i grada, se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio.

Sveti Vasilije Ostroški (Jovanović) rođen je 1610. godine u selu Mrkonjići u Hercegovini. Zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija presvete Bogorodice.

U manastir Ostrog došao je nakon razaranja manastira Tvrdoš gdje je živio i radio kao arhijerej. Mitropolit hercegovački postao je 1639. godine.

Umro je 1671. godine a njegove mošti se čuvaju u Vavedenjskom hramu, u Gornjem manastiru.

Sveti Vasilije, kome je posvećena nikšićka Saborna crkva (19. vijek), smatra se zaštitnikom i nebeskim pokroviteljem grada pod Trebjesom.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.