Grafiti i na crnogorskim vozovima: Urbana umjetnost ili vandalizam?

voz
Miloš Vuković
  • Autor onogost.me
  • 01.12.2016. u 07:02

Strani turisti koji su proljetos uhvaćeni u ispisivanju grafita po vozu na nikšićkoj Željezničkoj stanici, dobili su tada zadatak da ’’isprave’’ grešku i sve izbrišu.

Kako nam je rečeno u Željezničkom prevozu, oni su očistili tada jedan dio voza, ali je na kraju ostatak lokomotive sredila privatna firma, koju je angažovao ŽPCG.  

„Postignut je dogovor sa počiniocima da plate novčanu kaznu umjesto  čišćenja voza. Novčana kazna koju su platili četvorica stranih turista bila je dovoljna je da se angažuje firma koja je na adekvatan način uklonila grafite sa oštećenog voza“, naveli su iz ŽPCG-a.

Nikšićka policija je 5. maja oko 2.30 nakon ponoći zatekla tri francuska državljanina i jednog Rusa kako sprejevima ispisuju poruke na putničkom vozu.

Od njih je oduzeto čak 29 sprejeva i podnesena prekršajna prijava, a naš reporter ih je zatekao kada su se ‘’latili posla’’ narednog dana.

Međutim, stranci su pošli, ali su umjesto njih došli neki novi ljubitelji grafita i dovršili posao, pa domaćim prugama i dalje saobraćaju jedinstveni i živopisni vozovi  na relaciji Nikšić –Podgorica,  ‘’noseći’’ poruke anonimnih autora.

Za razliku od prvog slučaja, kada su počinioci platili papreno svoju umjetnost, počinioci novih grafita, koji su ispisani cijelom dužinom voza, a koje je na pruzi kroz Straševinu uhvatio naš fotoreporter, ovih dana privalče pažnju svojim šarenilom.

Biće to svakako pravi izazov za one koji se prihvate čišćenja, a pronalaženje volontera do sada nije pošlo za rukom ŽPCG-u.

„Za naredni period planirano je čišćenje voza od grafita, a u dosadašnjem periodu nijesmo imali zainteresovanih lica koja bi ovaj posao obavljala volonterski“, objašnjavaju iz Željezničkog prevoza.

Voz u Engleskoj

Oslikane poruke nerijetko za temu imaju neki aforizam ili stih. Iz ŽPCG-a oslikavanje grafita po vozu smatraju negativnom pojavom koja nastaje, kako su rekli, zbog huligana.

„Iz tog razloga se trudimo da spriječimo nastanak grafita kao i da iste uklonimo, kako bi izbjegli narušavanje izgleda voznih sredstava i negativne komentare putnika“, rekli su nam.

Kako kažu, svjesni su da ispisivanje grafita po vozovima nije nešto što se dešava samo u Crnoj Gori, već i u zemljama širom Evrope koje imaju mnogo bolje sisteme prevencije i zaštite.

„Međutim, apelujemo na lica koja to čine, da ne narušavaju izgled voznih sredstava već da se zajednički trudimo da održavamo i sačuvamo naše vozove“, poručili su iz ŽPCG-a.

Da li je u pitanju uništavanje vozova ili umjetnički izraz autora, u svakom sličaju “grafitni” voz još čeka volontere da se bace na posao.

 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Agencija za sprječavanje korupcije saopštila je za TVCG da je u toku postupak kontrole izvještaja o imovini doskorašnjeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića. Navode i da kontrolišu imovinu bivšeg funkcionera ANB-a Zorana Lazovića.
Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić i ''Divlja ljepota'' juče su u Plužinama promovisale principe energetske efikasnosti, a u okviru aktivnosti ''Eko-energetski efikasan karavan ka EU'' demonstrirano je pripremanje hrane pomoću Sunčeve energije, bez prethodnog pretvaranja u električnu.
Višemjesečnim kašnjenjem u isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, koje je izazvano potpunom pasivnošću Zavoda za zapošljavanje, nanosi se direktna šteta osobama s invaliditetom, ali zasigurno i njihovim poslodavcima, kako trenutnim, tako i potencijalnim, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom.