Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

HRA: Nikšićko tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu policijskog zlostavljanja maloljetnika kao zastarjelu

osnovni_sud_u_niksicu
Osnovni sud Nikšić
 • Autor onogost.me
 • 21.06.2024. u 11:37
Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću odbacilo je krivičnu prijavu policijskog zlostavljanja maloljetnog A.C. iz Nikšića iz 2020. godine kao zastarjelu.

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) saopštili su da ODT smatra da je zastarjelost nastupila posle tri godine od izvršenja krivičnog djela.

„Zastupnik A. C. advokat Dalibor Tomović podnio je prigovor ističući da se rok zastarjelosti prekidao svakom procesnom radnjom i da apsolutna zastarjelost nastupa tek 2026. godine. U svakom slučaju, radi se o još jednoj nedjelotvornoj istrazi policijskog zlostavljanja koja ne služi na čast crnogorskom tužilaštvu“, kazali su iz HRA.

Do zlostavljanja je, navode oni, došlo 13. maja 2020. godine u Nikšiću, prilikom protesta zbog hapšenja sveštenika SPC.

„Do danas nisu identifikovani policijski službenici koje je A.C. prijavio da su ga tokom protesta jurili, a zatim oborili i udarili čizmom u predjelu usana, te po leđima i glavi. Povrede u predjelu glave, kao i nagnječenja u predjelu grudnog koša i jedne nadkoljenice evidentirane su u medicinskoj dokumentaciji. Ustavna žalba zbog nedjelotvorne istrage podnijeta je 2021. godine i o njoj Ustavni sud još nije odlučio“, kazali su iz HRA.

U žalbi je istaknuto da je A.C. saslušan tek dva mjeseca posle podnošenja prijave, da video-snimci nisu pribavljeni, da je vještačena samo medicinska dokumentacija, a ne i povrede A.C, da je ista državna tužiteljka vodila i predmet protiv A. C. zbog navodnog napada na policijske službenike (za šta mu je izrečena vaspitna mjera) i predmet po njegovoj prijavi protiv policijskog službenika koji ga je zlostavljao, te da blagovremeno nisu saslušani rukovodioci te policijske akcije. Dodatno, ODT u Nikšiću je Upravi policije faktički delegiralo identifikaciju učinilaca, dok je nezavisnost dovedena u pitanje i kod ljekara, koji je pregledao A.C. odmah posle incidenta.

„Ombudsman je, baveći se ovim slučajem, primijetio da ljekar nije konstatovao sve povrede, niti ih opisao, dok je, istovremeno, bio veoma detaljan u opisu povreda uočenih kod policijskog službenika koji je tvrdio da ga je povrijedio A. C. Pregled A. C. obavljen je u prisustvu dva policijska službenika, kojima se onda priključio i treći. Ljekar nije ni pokušao da izvrši pregled bez prisustva nemedicinskog osoblja, nije tražio da se policajci udalje, niti je u nalaz unio tvrdnju oštećenog da su mu policajci nanijeli povrede“, saopšteno je iz HRA.

Akcija za ljudska prava smatra da zastarjelost nije mogla nastupiti jer je samo prošle godine saslušano pet svjedoka, od kojih poslednji 9. marta 2023. godine, što su sve radnje koje prekidaju tok zastarjelosti.

„Međutim, u svakom slučaju, do sad vođena istraga se pokazala nedjelotvornom po svakom kriterijumu i ako se bude vodila na isti način, naravno, ni ubuduće neće dovesti do rezultata“, kazali su oni.

Iz HRA su naveli da će obavijestiti vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića o ovom slučaju.

„Očekujemo da on naloži da Više državno tužilaštvo izvrši pregled postupanja u predmetu i preduzme radnje u skladu sa evropskim standardima na koje je VDT nedavno ukazao svim državnim tužiocima u „Uputstvu za postupanje državnih tužilaštava u slučajevima kada postoji osnov sumnje da je došlo do povrede člana 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda"“, zaključuju iz HRA.

Izvor: portalanalitika.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Područne jedinice i filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) sjutra neće raditi, osim u hitnim slučajevima, saopšteno je iz tog resora.
  Tenderima i nepotrebnom administrativnom precedurom samo se gubi vrijeme u borbi protiv bolesti potkornjaka u šumama na području plavske, kao i drugih crnogorskih opština, pa je potrebno hitno uključivanje države sa svim njenim kapacitetima.