Izabrani doktori traže vraćanje dodatka od 300 eura

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 30.12.2022. u 08:50
Udruženje izabranih doktora obratilo se dopisom premijeru Dritanu Abazoviću, ministru zdravlja Dragoslavu Šćekiću i predsjedniku Samostalnog sindikata zdravstva Mihailu Baboviću od kojih traže da se spriječi diskriminacija ljekara ukidanjem kapitacija i dodataka na osnovu broja pregleda, zbog čega će im plata biti umanjena od 300 do 500 eura.

Iz Udruženja koje okuplja oko 200 izabranih ljekara, “Danu” je saopšteno da bi to bilo pogubno za primarnu zdravstvenu zaštitu jer se novim načinom obračuna urušava koncept izabranog doktora.

Iz Ministarstva zdravlja “Danu” je nedavno saošteno da Metodologija određivanja vrijednosti kapitacije i cijena zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, čiji je donosilac Fond za zdravstveno osiguranje, predstavlja nezakoniti akt, odnosno akt koji nema utemeljenje u skladu sa važećim propisima, a na osnovu čega su zdravstveni radnici na primarnom nivou zdravstvene zaštite, odnosno izabrani tim ili izabrani doktor, ostvarivali kapitaciju i cijenu zdravstvenih usluga u skladu sa Projektom unapređenja sistema zdravstva Crne Gore.

Kako su kazali iz Šćekićevog resora, u tom pogledu izvršeno je usklađivanje sa zakonskom regulativom i izbrisan član 10 Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost, tako da se on više neće primjenjivati.

“Ovom odlukom i novim načinom obračuna urušava se koncept izabranog doktora. Mnogi menadžeri u primarnoj zdravstvenoj zaštiti iznenađeni su ovakvom odlukom, dok su kolege ljekari poniženi. Moglo bi se zaključiti da državi možda ne treba primarna zdravstvena zaštita. Pitanje je za sve institucije – kako je Crna Gora jedina država u Evropi gdje je obračun porodičnih ljekara izuzetak. Koje je to društvo koje u pregovorima ne poziva jedan veliki dio esnafa, a odluke donosi za taj dio kadra? Koji sindikat može reći da predstavlja ljekare, a ne pita nas šta o tome mislimo? Odbrana doktora Babovića je da taj sindikat predstavljaju predstavnici koje smo mi birali. Nećemo mijenjati teze jer dobro je jasno da nijedan doktor nije učestvovao u pregovorima da se ta odluka razmatra. Mislim da smo zaslužili dosad svojom ulogom u društvu i da je pamćenje institucija kratkoročno koliko smo vrijedjeli sistemu bezmalo tri godine”, ističu iz Upravnog odbora Udruženja izabranih doktora.

Iz Udruženja kažu da objašnjavaju da je novim Granskim kolektivnim ugovorom (GKU), koji je usvojen prije mjeseca, ukinuta obračunska stavka kapitacija (broj osiguranika po doktoru) i cijena zdravstvenih usluga za izabrane ljekare u Crnoj Gori, zbog čega ostaju bez dodatka od oko 300 eura po osnovu broja obavljenih pregleda pacijenata.

“Niko se nije konsultovao s ljekarima iz primarne zaštite iz domova zdravlja, već je sve izvedeno skoro pa tajno i ispod žita sa sumnjivim sindikalcima. Platu izabranih ljekara do sada je činila osnovna plata + usluge + kapitacija. Kapitacija iznosi oko 300 eura, dok nam je osnovna plata od 1.150 do 1.200 eura. Dakle, ovo što su nam povećali plate anuliraće se oduzimanjem kapitacija, i to podmuklo jer će se u javnosti manipulisati pričom da plata (osnovna) nije umanjena”, kažu iz Udruženja izabranih ljekara.

Plate po zakonu o zaradama u javnom sektoru

Iz Ministarstva zdravlja je objašnjeno da je prilikom izmjena Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost izvršeno usklađivanje sa zakonskom regulativom, kao i prečišćavanje teksta, tako da u novom ugovoru nisu propisivani koeficijenti ljekara supspecijaliste, ljekara specijaliste, ljekara specijaliste stomatologije, doktora medicine i doktora stomatologije, jer su ti koeficijenti utvrđeni članom 22 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

“Po tom koeficijentu vršiće se obračun zarade, tako da oni nisu prepoznati u izmjenama Granskog kolektivnog ugovora o izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost. Saglasno naprijed iznesenom, zarada zdravstvenih radnika nije se umanjila, već je ostala ista i obračun zarade će se vršiti u skladu sa koeficijentima utvrđenim zakonom”, navode iz ministarstva.

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nakon što je 2018. godine donacijom bubrega sugrađaninu Iliji Bulajiću spasila život, Nikšićanka Kristina Nina Vojinović odlučila je da to učini još jednom. Ovog puta odlučila je da donira dio jetre jedanaestogodišnjoj djevojčici sa kojom takođe nema rodbinskih veza.
  U većem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, a u višim predjelima, mostovima i prilazima tunelima ima mjestimične poledice, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.