Izbjeći nevolje pooštravanjem kontrola

36436356_1085540681587295_4170309293322534912_n
GSSCG
  • Autor onogost.me
  • 08.07.2018. u 06:36

Nedavni slucaj spašavanja čeških turista iz kanjona Nevido još jednom je potvrdilo da su brojni oni koji na svoju ruku odluče da se upuste u adrenalinsku avanturu koju kanjoni nude. Ipak, spasioci upozoravaju da se to pitanje mora bolje urediti kako bi se u budućnosti izbjegle slične situacije.

Promrzle, na ivici snage i beza adekavtne opreme.  U takvom su stanju grupu od sedam čekih turista spasioci prošle sedmice izvukli iz kanjona Nevidio. Priča je to koja se ponavlja godinama.

“Ušli su bukvalno samo u kupaćim gaćama i šortsevima i to oko 3 ili 4h popodne, veoma kasno, tako da smo mi dobili poziv negdje oko 22h da se ljudi nalaze u kanjonu. Znamo dobro da u u kanjonu, u toj vodi, poslije 15 minuta može da dođe do hipotermije”, prisjeća član GSSCG-a, Marko Blečić. 

Zakon o turizmu jasno definiše da usluge kanjoniga mogu da pružaju isključivo osobe sa validnom domaćom ili međunarodnom licencom. Opština Šavnik pritom traži i registrovanu firmu za pružanje usluga kanjniga od čega ubira dio profita. U praksi, kaže Blečić, imamo situaciju da se ulazak u kanjon nedovoljno kontroliše zbog čega su akcije spašavanja učestale.

“Sada je situacija takva da na ulazu platite ulaznicu i niko vas neće pitati ni da li imate licencu, ni da li imate opremu”, navodi on. 

Blečić kaže da inspekcija kontroliše s vremena na vrijeme ko i na kojin način pruža usluge kanjoniga, ali da bi kontrole trebalo poštriti prije svega na samom ulazu.

“Tada kad se pojavi inspekcija samo ljudu koji imaju potrebne papire dođu i pokažu ih i nastavljaju dalje, ovi ostali svi čekaju, ili da inspekcija ode, ili da odlože za sledeći dan. Mislim da bi ministarstvo turizma trebaolo da se malo pozabavi tim”, poručuje on. 

Poseban problem, zaključuje, predstvaljaju i lažni vodiči koji iz zemalja okruženja dolaze sa turistima nudeći usluge kanjoniga, dovodeći ih time u opasnost, zbog čega je GSS više puta morao da interveniše minulih godina.

   RTCG.me

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.