Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
13:43
29.1.2020.

JPU „Dragan Kovačević“: “Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje” od 17. februara

JPU „Dragan Kovačević“ nastavlja sa organizacijom besplatnog dvanaestonedjeljnog programa roditeljstva u Nikšiću.


Realizacija programa počinje 17. februara, namijenjen je roditeljima djece uzrasta od 2 do 9 godina, a vode ga pedagog Jelena Marković i psiholog Radovan Cicmil.

“Program “Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje” namijenjen je roditeljima koji žele da unaprijede komunikaciju i kvalitet odnosa sa djetetom, ali i riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju. Ovaj program se realizuje u maloj grupi, a svaki od roditelja na početku određuje jedan konkretan cilj u odnosu sa djetetom na kojem želi da radi u toku trajanja programa. Na takav način roditelj na konkretnom primjeru vježba nove vještine, koje kasnije može primijeniti na sve ostale poteškoće u vaspitanju. Osim toga, rješavajući jedan konkretan problem, roditelj mijenja cjelokupan odnos sa djetetom”, navode iz JPU “Dragan Kovačević”.

“Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje” je program koncipiran tako da iz sedmice u sedmicu roditelji usvajaju po jedan princip u vaspitanju, počevši od izgradnje odnosa sa djetetom, pa sve do postavljanja granica.

“Na radionicama će roditelji u grupi raditi na konkretnim situacijama, koje im je onda samim tim lakše da izvedu kasnije kod kuće, sa djecom. Dobijaće konkretne zadatke koje treba da vježbaju sa djetetom kod kuće, ali to nisu aktivnosti koje iziskuju izdvajanje dodatnog vremena, već se odnose na situacije koje se već događaju i sastavni su dio svakodnevice”, pojašnjavaju oni.

Kako bi program imao efekta, polaznici su obavezni da redovno prisustvuju tokom 12 sedmica.

Sastanci će biti održavani jednom nedjeljno, od 18 do 20h  u prostorijama JPU “Dragan Kovačević” počev od 17. februara.

Roditelji se mogu prijaviti u centralnom vrtiću “Radost” u pedagoškoj službi, ili na telefone: 067072672 (Jelena Marković) ili 069455311 (Radovan Cicmil) svakog radnog dana od 8 do 13h. Broj mjesta je ograničen, a rok za prijavu je 10. februar 2020. godine.

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi uz podršku UNICEF-a i Ministarstva prosvjete.

Ostale vijesti iz kategorije