Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Kampanje nikšićkih srednjoškolaca o sajber nasilju osvojile region

NVO “Alfa centar”
 • Autor onogost.me
 • 13.03.2024. u 14:33
Kako bi skrenuli pažnju na sajber nasilje, NVO "Alfa centar" realizovala je projekat "Šta (ni)je sajber nasilje", koji je završen proglašem pobjednika kampanje koju se realizovali nikšićki srednjoškolci uz pomoć mentora.

„Naučila sam kako da svoju svijest o ovoj temi podignem na viši nivo a zatim kako da utičem na podizanje svijesti svojih vršnjaka. Svi mi činimo jedan tim, tim pokretača promjena za bolje sjutra! “  kazala je Anastasija Šurbatović, članica pobjedničke ekipe kampanje: “Šta (ni)sajber nasilje”.

Anastasija i njene školske drugarice kreirale su video koji je pogledalo više od million osoba na Instagramu, a svoju nagradu- vaučer za kupovinu u prodavnici tehničke opreme će pokloniti porodici koja je socijalno ugrožena .

“Realizujući projekat koji je fokusiran na sajber nasilje kao najučestaliji oblik vršnjačkog nasilja cilj nam je da kroz više različitih aktivnosti edukujemo srednjoškolce/ke koji sve oblici sajber nasilja postoje, kako ga identifikovati, kao i da ih upoznamo sa mehanizmima zaštite i prijave sajber nasilja”, rekla je Nada Jaredić iz Alfa centra, koordinatorka projekta.

Tokom procesa kreiranja kampanja o sajber nasilju, srednjoškolci/ke su na raspolaganju imali mentorsku podršku od  Svetlane Mandić i Snežane Nikčević, kao i od tima koji je njihove ideje tehnički sproveo u djelo.

Izrađene su ukupno četiri kampanje, za koje su timovi dobili simbolične poklone u vidu vaučera za kupovinu u prodavnici tehničke opreme u ukupnoj vrijednosti od 630 eura.

Mentorka, Svetlana Mandić, kazala je da su skrenuli pažnja na sajber nasilje koje se sve češće događa, a o kojem se sve manje govori.

"Tokom projekta u fokusu nam je bila medijska pismenost mladih, jer smo svjedoci da smo i dalje u visokoj mjeri medijski nepismeni. Ovi mladi su pokazali da svojom kreativnošću, znanjem, snagom mogu uputiti značajne poruke da se sajber nasilje zaustavi i uticali na mlade, ne samo iz Nikšića i Crne Gore, već i širom regiona, jer doseg od preko 1,5 milion pregleda  je zaista uspjeh kakav na ovim prostorima nije viđen“, kazala je Mandić.

Mentorka Snežana Nikčević iz NVO 35mm kazala je da je neizmjerno ponosna što upravo mladi iz Nikšića, grada u kojem je i sama odrasla, u tinejdžerskim danima kada se još formiraju kao ličnosti, snažno doprinose lokalnoj zajednici, motivišući i ostale da im budu podrška.

“Bili ste hrabri da kao autori/ke istupite iI najglasnije moguće poručite i vršnjacima ali i nama odraslima da je ono što se dešava u onlajn prostoru neodvojivo od naše svakodnevnice mimo njega”, kazala je Nikčević.

Koordinatorka projekta Nada Jaredić je dodala da Iako je projekat lokalnog karaktera, velikim brojem pregleda na Instagramu prevazišao lokalne granice i poprimio regionalni karakter.

“Brojne su i poznate ličnosti i osobe iz svih sfera društvenog života koje su podijelile video i time se pridružile borbi protiv sajber nasilja”, kazala je Jaredić

Projekat je podržan u okviru ReLOaD 2 programa koji finansira EU, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa lokalnim samoupravama , među kojima je klaster “Zajedno: Nikšić i Plužine”.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, zajedno sa kolegama iz Stanice policije Žabljak, sproveli su akciju pojačane kontrole osoba i vozila u kasnim večernjim satima, kao i raciju u jednom noćnom klubu, saopšteno je iz Uprave policije.
  Vučje bilježi dobru posjećenost kako domaćih tako i posjetioca iz inostranstva. I pored brojih izazova, koji otežavaju poslovanje prije svega loša putna infrastruktura, u Turističkom centru trude se da obogate ponudu i zadrže goste.
  Prvi dio priprema Juventusa je odrađen, drugi će odraditi u Njemačkoj, a među 26 putnika našao se i crnogorski biser Vasilije Adžić.