Kazne motivišu nasilnike, djeca prepuštena kompjuteru…

TVCG
 • Autor onogost.me
 • 06.05.2023. u 08:41
Dok god imamo elitne škole, VIP odjeljenja i "djecu od nekog", imaćemo privilegovane i žrtve privilegovanih, ocijenio je sudski vještak Marko Lakić. Ako imamo te podjele, situacija u društvu nije dobra. Defektolog-specijalni pedagog, Valentina Smolović, istakla je u Jutarnjem programu TVCG da o djeci pričamo samo kada se nešto desi i da je to problem u Crnoj Gori.

Lakić je naglasio da se mora obratiti pažnja na društvene pojave, prije nego dođe do incidenata ili tragičnih događaja.

“Nemamo obrazovanje gdje su sva djeca ista, imamo elitne škole, VIP odjeljenja i ‘djecu od nekog’. Dok god imamo te podjele, to nije dobro. Čim su oni privilegovani, ovi drugi su žrtve privilegovanih”, rekao je sudski vještak u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” i istakao da su najčešći koraci koje žrtve preduzmu suicid ili napad na druge.

Lakić je ukazao na broj samoubistava u Crnoj Gori i saopštio da mu nije poznato da institucije sistema prave analizu.

Strahuje, kazao je, da će događaja poput tragedije u beogradskoj školi, kada je učenik ubio osmoro djece i radnika škole, biti u regionu…

Djeca prepuštena kompjuteru…

Smolović je kazala da su djeca prepuštena video igricama, kompjuteru, te da ih najmanje ima u porodici.

Istakla je da specijalnih pedagoga nema.

“Društvo defektologa se skoro deset godina obraća, nailazimo samo na zatvorena vrata. Ne kažem da imamo čarobni štapić, ali moramo da krenemo od nečega. Nemamo ni nacionalnu strategiju, o djeci pričamo samo kad se nešto desi, i to je problem u Crnoj Gori”, saopštila je Smolović.

Lakić je ocijenio da je porodica je najbitniji segment, uz okruženje, školu, sprovodioce sistema i medije.

“Porodica je preventiva da ne dođe do devijantnog ponašanja. Ako do toga dođe, onda treba da reaguje sistem. Jako je bitno u kakvom okruženju djeca žive, sa zapada preuzimamo ono što ne valja, malo onoga što valja”, rekao je sudski vještak.

U Jutarnjem programu je istakao da roditelji ne provode dovoljno vremena sa svojom djecom, te da treba da budu zaštitnik, ali i da budu realni.

Kazne motivišu nasilnike

Smolović je navela da se malo šta može uraditi kada maloljetnik izvrši krivično djelo.

“Nemamo specijalizovane ustanove gdje bi se uputio maloljetnik…”, ukazala je ona.

Na pitanje o spuštanju granice za krivičnu odgovornost, Lakić je kazao da možemo da razmišljamo o tome, ali da ako ne sprovodimo to što imamo, džabe mijenjamo zakon.

“Mi nemamo mogućnost da sprovedemo aktuelni zakon, a hoćemo novi da donosimo. Najviše se vodi o interesima prava djeteta – kojeg djeteta, onog što je nasilnik ili žrtva?”, pita on.

Ističe i da kazne koje nasilnici dobijaju motivišu druge.

“Ako dobije kaznu, a ona se ne sprovede, to je motivacija za sve buduće nasilnike. Zakon moramo sprovesti do kraja”, poručio je sagovornik TVCG.

Smatra i da se mora zabraniti sporni sadržaj u medijima i obratiti pažnja na sadržaj koji djeca i mladi konzumiraju.

“Dok smo manje sloboda imali, bili smo srećnije društvo”, zaključio je on.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministar prosvjete, Miomir Vojinović, naložio je da se testovi sa eksterne mature ponovo pregledaju i ocijene. Roditelji i maturanti prekinuli su, nakon ove informacije, protest ispred zgrade Ministarstva u Podgorici.
  Grupa maturanata okupila se ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja.