Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
14:40
18.10.2019.

Konkurs Ministarstva nauke: 750.000 eura za novih 17 doktoranada

Prošle godine Ministarstvo nauke prvi put je objavilo konkurs za atraktivne doktorske stipendije i uslove za istraživanje kada je konkursom izabrano 19 kandidata i za njih su izdvojena sredstva od oko 750.000 eura.


"Ove godine se taj broj povećava na 36 jer smo novim konkursom dobili dodatnih 17 kandidata što znači da smo za dvije godine izdvojili 1.5 milion eura za jačanje ljudskih resursa i istraživačkih kapaciteta. Radi se o jednom od najljepših konkursa Ministarstva nauke sa uslovima jednako privlačnim kao i u razvijenim zemljama Evropske unije", kazali su iz tog resora.

Dakle, ove godine Ministarstvo nauke je odobrilo 17 stipendija za period do tri godine koje podrazumjevaju mjesečnu naknadu istraživačima u visini od 700 eura, besplatnu školarinu na doktorskim studijama na univerzitetima u Crnoj Gori, ali i značajna sredstva za istraživanja, čiji je važan segment međunarodna ili intersektorska mobilnost, u iznosu do 10.000 eura godišnje.

"Podsjetimo, Ministarstvo nauke je, 24. aprila ove godine, objavilo drugi po redu Konkurs za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja na univerzitetima u Crnoj Gori u 2019/2020. godini, s rokom za dostavljanje prijava do 25. juna 2019. godine, na koji su pristigle 33 prijave. Nakon prijema prijava, izvršena je administrativna provjera, nakon čega su prijave kandidata koje su prošle ovu fazu, upućene na evaluaciju od strane međunarodnih evaluatora. Na osnovu rezultata evaluacije, Ministarstvo je pripremilo Rang listu odobrenih stipendija za doktorska istraživanja. Na Rang listi se nalazi 17 dobitnika stipendija od kojih 13 stipendija iz oblasti: prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih i poljoprivrednih  nauka, i četiri iz oblasti društvenih i humanističkih nauka", naveli su oni,

Namjera Ministarstva nauke je, kako kažu, da i naredne godine objavi isti konkurs, kako bi se postigla kritična masa od oko 50 mladih istraživača i krajnji cilj zadržavanje talenata u Crnoj Gori.

Rezultate konkursa možete pronaći OVDJE.

 

 

Ostale vijesti iz kategorije