Autor: onogost.me
Foto: gov.me/S. Matić
09:01
23.1.2021.

Krivokapić: Svaki novinar da odgovorno nosi slobodu koja mu se jemči

U danu kada obilježavamo značajan jubilej, 150 godina novinarstva u Crnoj Gori, odajemo posebno priznanje poslenicima javne riječi, koji su bili i ostali, hrabri učesnici i hroničari svih istorijskih vrtloga i bura, poručio je premijer Zdravko Krivokapić i čestitao Dan novinara Crne Gore.


Mediji, kako kaže Krivokapić, imaju neosporno važnu ulogu u društvu, kreirajući moć i snažan uticaj na razvoj naše demokratije, liberalizma, emancipacije, inkluzivnosti, pluralizma, kao i na ukupan napredak države.

"Ozbiljnost društvenih iskušenja u kojima se nalazimo i naš odgovoran odnos prema tim zbivanjima, obavezuju nas da u svojoj medijskoj sferi prepoznamo medije i novinare koji savjesno obavljaju svoju misiju, ali i one koji zloupotrebljavaju zakonom zagarantovan slobodan medijski prostor. Vlada želi da svaki novinar ponaosob odgovorno nosi slobodu koja mu se jemči i čuva je neukaljanom profesionalnom čašću i etikom", poručio je Krivokapić.

Obaveza i namjera Vlade je da, kako ističe premijer, sa ostalim društvenim subjektima, aktivno učestvuje u obezbjeđivanju uslova za nesmetano obavljanje novinarske profesije.

"U tom smislu, uvijek ćemo imati na umu novinarke i novinare, a naše neponovljive sugrađane i sugrađanke, koji su podnijeli žrtve veće od samoga života i koji su se ugradili u ono što danas možemo nazvati, hrabro, nepotkupljivo, tačno i neprocjenjivo crnogorsko novinarstvo. Naravno da ćemo imati na umu i sve okolnosti pod kojima su se zločini nad novinarima i njihovom riječju dešavali i da ćemo uložiti sve napore da takav društveno - politički i životni kontekst nikada više ne uhvati svoje korijene i zagospodari našim sudbinama", naveo je premijer.

Uvjerava sve djelatnike javne riječi da je politika Vlade  evropska agenda, te da će predano raditi na unapređenju ambijenta za slobodan i nesmetan rad medija.

"Sloboda i depolitizacija svih profesija, od kojih danas posebno ističemo novinarsku, jedan je od naših ključnih ciljeva i preduslov zdravog društva. U ime Vlade Crne Gore i u svoje lično ime, svim poslenicima javne riječi čestitam 23. januar, Dan novinara Crne Gore", zaključio je Krivokapić.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:52
  6.3.2021.

  U Crnoj Gori jutros su saobraća po mokrim i klizavim putevima, saopšteno je iz Auto - moto saveza Crne Gore (AMSCG).

 • 09:06
  6.3.2021.

  Inspektori Uprave za inspekcijske poslove u posljednje dvije sedmice izrekli su 18.200 eura kazni za one koji nijesu poštovali mjere protiv širenja korona virusa, a pokrenuta su i tri prekršajna naloga pred prekršajnim sudovima, rečeno je Pobjedi iz te institucije.

 • 22:09
  5.3.2021.

  U južnim i centralnim predjelima Crne Gore sjutra će biti promjenljivo oblačno i uglavnom suvo, u popodnevnim satima sa dužim sunčanim intervalima.

 • 18:29
  5.3.2021.

  Predsjednik Savjeta MZ Župa Nikšićka Dragoljub Radulović danas je primio priznanje "Šampion solidarnosti", koje je dobio taj savjet jednoglasnom odlukom komisije formirane od strane Opštine Nikšić.