Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
13:04
12.1.2019.

Ledeni januar povećao potrošnju struje za 20%

Građani Crne Gore u decembru prošle godine potrošili su 35 odsto više električne energije, nego što je to bilo mjesec ranije, kazala je portparolka Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Eleonora Albijanić.


Ona je Nacionalnom javnom servisu saopštila da je za prvih deset dana januara prosječna dnevna potrošnja iznosila 9.100 megavat sati, što je, kako je rekla, za čak 20 odsto više nego u istom periodu prošle godini.

"Razlog tiome su svakako temperature, a ako se sjećate prošla zima sa temperaturama bila je iznad prosjeka, koje su išle preko deset stepeni Celzijusa, a prvih deset dana januara ove godine je baš hladno", kazala je ona.

Najviša dnevna prosječna potrošnja, kako je istakla, zabilježena je 9. januara.

"Čak 9.900 megavat sati, što je za čak 35 odsto više u odnosu na isti dan prošle godine. Najveća prosječna dnevna potrošnja zabilježena je u Podgorici 10. januara i iznosila je 4.000 megavat sati", kazala je Albijanić.

Najviše struje, sudeći po računima, trošila su domaćinstva u Tivtu.

"Prosječan račun je 54 eura, a najmanje na Žabljaku - 23 eura", podsjeća Albijanić.

Umanjene račune za električnu energiju prema njenim riječima dobiće čak 55,7 odsto domaćinstava ili tačno 195.000 domaćinstava. To su, kako je kazala, članovi Zlatnog tima koji redovno izmiruju račune. 

 

izvor: RTCG

Ostale vijesti iz kategorije