Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Mađarska će, ako bude imala zaliha, dio vakcina dati Crnoj Gori

ej8_7zewoaeytmp_1
GOV.ME
  • Autor onogost.me
  • 10.02.2021. u 09:16

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto saopštio je da će njegova zemlja, ukoliko im ostane dovoljan broj, dio vakcina preusmjeriti Crnoj Gori. To je saopšteno nakon telefonskog razgovora Sijarta i crnogorskog šefa diplomatije Đorđa Radulovića.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, informisao mađarskog kolegu da u Crnoj Gori nije započeta vakcinacija, te da bi, stoga, u ovom trenutku, od izuzetnog značaja bila podrška Mađarske u nabavci određenih doza vakcina.

"U tom kontekstu, ministar Sijarto je ponudio mogućnost Crnoj Gori da dopreme određeni broj vakcina njihovim avionima. Šef diplomatije Mađarske je kazao da oni pregovaraju i sa drugim proizvođačima, te da će, ukoliko im ostane dovoljan broj vakcina, usmjeriti dio našoj državi", saopšteno iz MVP.

Radulović je zahvalio na spremnosti Mađarske da pomogne u transportu i nabavci vakcina, ocjenjujući da bi to bio izuzetan gest i snažna poruka da je Evropa uz Crnu Goru i u ovim izazovnim vremenima.

"Na toj liniji, šef crnogorske diplomatije je istakao da samo zajednički možemo prevazići posljedice pandemije, na temelju solidarnosti i u saradnji sa našim evropskim partnerima", navodi se u saopštenju.

U fokusu razgovora bila je i predstojeća posjeta Radulovića Budimpešti, unapređenje međudržavnih odnosa...

"Radulović je izrazio zadovoljstvo što će krajem februara boraviti u Mađarskoj, ocjenjujući da posjeta predstavlja potvrdu prijateljskih odnosa dvije države, kao i priliku da sagledaju potencijalne oblasti za dalje unapređenje bilateralne saradnje", navodi se u saopštenju.

Sijarto je, saopštilo je MVP, istakao da su Crna Gora i Mađarska u kontinuitetu posvećene razvoju sadržajnih odnosa, koji su osnaženi evroatlantskim vrijednostima, kao i neupitnom podrškom našoj državi na putu ka EU.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole, kazao je u razgovoru za Portal RTCG ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.
Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da očekuje da će od jeseni transplantacije biti rađene i u Kliničkom centru. Gostujući na TVCG kazao je da rade na smanjivanju listi čekanja, te da je u pripremi nova metodologija zakazivanja pregleda. Istakao je da je broj bolovanja preko 30 dana smanjen za 50 odsto, a ispod 30 dana za 20 odsto.