Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Mićunović: U Nikšiću preduzete sve neophodne mjere za zaštitu domaćih životinja

Mićunović, Foto: Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 17.01.2024. u 08:17
Nakon što je u Nikšiću zabilježen prvi slučaj afričke kuge kod divljih svinja u Crnoj Gori, veterinar Drago Mićunović kaže da su u našem gradu preduzete su sve neophodne mjere za zaštitu domaćih životinja.

On je kazao da je zaraza, zasad, samo zabilježena u opštini Nikšić, u rejonu Crkvica.

Mjesto zaraze, Foto: Banjani i Oputne Rudine/Fejsbuk stranica 

„Zaraza se širi direktno i indirektno. Direktno se širi kontaktom zaražene sa zdravim svinjama preko tjelesnih tečnosti (sekreta i ekskreta),  a indirektan način prenosa je mehanički. Čovjek na obući i odjeći može donijeti virus afričke kuge svinja i tako ga prenijeti u zdrav zapat“, kazao je Mićunović za portal Onogošt.

Ova bolest, navodi on, ne utiče direktno na čovjeka i ne može se zaraziti u slučaju konzumacije mesa od zaražene svinje.

„Posledica po čovjeka u slučaju konzumacije nijesu direktne, jer se ne može zaraziti ovim virusom. Međutim, meso od oboljele svinje svakako nije za upotrebu jer meso bolesne životinje ima promijenjen sastav i kvalitet“, dodaje on.

Objašnjava da svinja zaražena afričkom kugom može imati neke od simptoma.

„Povišenu tjelesnu temperaturu, odbijanje hrane, može se pojaviti dijareja, zatim zapaljenje pluća, promjene na koži“, pojasnio je Mićunović.

Afrička kuga svinja je, ističe, opasna, zarazna bolest.

„Opasna je po domaće i divlje svinje, a posledično i po stočni fond i poljoprivredu Crne Gore“, napominje on.

Veterinar iz Veterinarske ambulante "Mićunović" savjetovao je držaoce svinja kako da spriječe moguće širenje zaraze.

„Držaoci svinja da na svojim gazdinstvima podignu nivo biosigurnosti i zoohigijene na najviši nivo koji mogu, da spriječe posjete gazdinstvima i farmama, da postave dezbarijere na ulaze u svinjce, komarnike na prozore, da imaju posebnu odjeću i obuću samo za farmu i da ne borave na drugim gazdinstvima i farmama. Zaražena svinja ukoliko ne ugine od bolesti se uspavljuje i leš se neškodljivo uklanja po principima zoohigijene“, kazao je Mićunović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković saopštio je da crnogorski sistem nije zakazao u slučaju afričke kuge svinja, te da će na sjednici Vlade u četvrtak biti donesen krizni plan.

Podsjetimo, prisustvo virusa afričke kuge svinja, po prvi put u Crnoj Gori, potvrđeno je kod dvije uginule divlje svinje, pronađene na teritoriji opštine Nikšić, u graničnom području sa Bosnom i Hercegovinom.

Veterinarska ambulanta "Nikšić" je 12. 1. 2023. godine, od lovačkog društva Bratogošt, primila informaciju o pronalasku dvije uginule divlje svinje. Nakon što je veterinarski inspektor izvršio uzorkovanje, dva dana kasnije je utvrđeno prisustvo virusa afričke kuge svinje u uzorcima oba leša.

 

Nela Hodžić

 

 

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
  Nakon gotovo četiri godine flota Avio-helikopterske jedinice MUP-a je operativna za pružanje podrške svim resorima, a tokom ljeta posebno u oblasti bezbjednosti saobraćaja i zaštite i spasavanja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.