Milatović: Prepoznajem veliki trud da se sačuvaju i valorizuju resursi Plužina

Kabinet predsjednika
 • Autor onogost.me
 • 04.08.2023. u 13:55
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je svečanosti povodom obilježavanja Dana opštine Plužine, gdje je saopštio da u današnjim Plužinama prepoznaje veliki trud koji pokazuje lokalno stanovništvo zajedno za rukovodstvom Opštine da kroz čuvanje i valorizaciju postojećih resursa održi brojnost lokalne zajednice.

Predsjednik je uoči svečane sjednice sa predsjednikom opštine Slobodanom Delićem prisustvovao obilježavanju završetka radova na kulturnom dobru “Kula vojvode Lazara Sočice”.

U obraćanju prisutnima poručio je da je, još od Baja Pivljanina i vojvode Lazara Sočice, područje današnjih Plužina poklanjalo istoriji Crne Gore slavna imena i primjere viteštva i slobodarskoga duha.

“Svake godine, 4. avgust prilika je da se osvrnemo na neustrašivost hrabrih Pivljana i drugih žrtava, koji su položili svoje živote u borbi za univerzalne vrijednosti slobode i pravde tokom Narodnooslobodilačke borbe”, poručio je predsjednik Milatović.

On je kazao da se, zarad izgradnje sigurnije budućnosti, mora osvrnuti i na neslavne i tragične događaje kakav je masakr u Pivskim Dolima, kada je 522 Pivljana, među kojima je bilo 107 djece u jednom danu nevino stradalo od strane nacističkih divizija.

“Trebalo je nažalost 80 godina da prođe, da država oda počast žrtvama sa pivskih Dola, mjestu jednog od najvećih stradanja našeg naroda u Drugom svjetskom ratu. Sve ove žrtve Pivljana kroz istoriju, ne smijemo zaboraviti, jer su boreći se za slobodu, upravo oni stvorili temelje savremene Crne Gore i u njih uklesali nepokolebljivi antifašistički duh, a time zaslužili poštovanje i priznanje pokoljenja”, kazao je Milatović.

Saopštio je da zahvaljujući poboljšanju turističke ponude, Plužine i Piva su danas prepoznatljiva destinacija za domaće, ali i za strane turiste.

“Dodatno, opština je uložila vidljive napore u restauraciju i otvaranje Kule Lazara Sočice, čime je naglašen značaj kulturne baštine ovog kraja. Ruralni turizam, a konkretnije seoski turizam, ponude aktivnog odmora i uspostavljanje malih i srednjih gazdinstava od velikog su značaja za perspektivu daljeg razvoja ove opštine”, ocijenio je predsjednik Milatović.

Istakao je da je neophodan veći stepen agilnosti državnih institucija, prije svega izvršne vlasti, ali i državnih preduzeća koja djeluju na teritoriji opštine Plužine, kako bi se omogućila puna valorizacija neprocjenjivih privrednih potencijala ovog kraja.

“Rast životnog standarda i kreiranje ambijenta za nova radna mjesta mora biti imperativ stvaralaca budućih ekonomskih politika. Zato, namjeravam da koristim javni prostor kako bih pažnju donosilaca odluka usmjerio ka modelima ravnomjernog regionalnog razvoja, koji bi podstakli izvršnu vlast da prilike za investicione inicijative lociraju u Plužinama. Uvjeren sam i da će, naredna Vlada staviti fokus na ekonomski oporavak sjevera i stvaranje pretpostavki za povratak stanovništva koje je emigriralo i ostanak mladih. Očekujem da će se raditi na generisanju preduslova za intenziviranje ekonomske aktivnosti kroz veća izdvajanja iz agrobudžeta i dugoočekivane kapitalne projekte u ovoj opštini”, istakao je Milatović.

Izvor: Radio Crne Gore

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Centralna univerzitetska biblioteka (CUB) Univerziteta Crne Gore obilježiće i ove godine Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama, 5. oktobar, i to centralnim programom pod nazivom Biblioteke za studente koji će se održati u dvadeset narodnih biblioteka u Crnoj Gori, kao i organizacijom javne tribine pod nazivom Biblioteke u 21. vijeku: između nostalgije i evolucije.
  Na zadovoljstvo brojnih učesnika iz Crne Gore i regiona uspješno je okončan još jedan jesenji Džip reli Montenegro trophy, a riječ je o turističko-sportskoj manifestaciji koja živi od 1999.godine s ciljem da promoviše malo poznate, a najljepše predjele Crne Gore, pogotovo na sjeveru.