Ministarstvo prosvjete: Ispitni centar ponovo da pregleda testove, dodatni rok nije u skladu sa propisima

Ministarstvo prosvjete
 • Autor onogost.me
 • 04.06.2023. u 16:03
Ministarstvo prosvjete saopštilo je da taj vladin resor i Državna komisija za maturski i stručni ispit očekuju od Ispitnog centra da pristupi realizaciji preporuke o ponovnom pregledanju i vrednovanju testova učenika koji nijesu položili maturski ispit iz Crnogorsko-srpsko, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti. Iz Ministarstva navode da nije u skladu sa propisima stav Komisije za ocjenjivanje da se učenicima koji su, po njihovoj ocjeni prepisivali zadatke na testu, odredi dodatni rok za polaganje.

“Povodom povećane pažnje javnosti o organizaciji ispita iz nastavnog predmeta Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost na maturskom i stručnom ispitu, Ministarstvo prosvjete ističe da će preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi se zaštitio interes učenika i ispoštovao postignuti dogovor ministra prosvjete i roditelja na način da nijedan učenik ne bude oštećen”, navodi se u saopštenju.

Iz tog vladinog resora podsjećaju da je Državna komisija za maturski i stručni ispit na posljednjoj sjednici donijela preporuku Ispitnom centru da Komisija za ocjenjivanje ponovo pregleda i vrednuje testove učenika koji nijesu položili ispit iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, u skladu sa propisima i uputstvom za ocjenjivanje Ispitnog centra, što je, kako navode, u skladu sa najboljom pedagoškom praksom, imajući u vidu veliki broj zahtjeva učenika i značaj ovog ispita za učenike.

“Ministarstvo prosvjete i Državna komisija za maturski i stručni ispit očekuje da Ispitni centar pristupi realizaciji preporuke o ponovnom pregledanju i vrednovanju testova učenika koji nisu položili ispit iz navedenog nastavnog predmeta budući da nije u skladu sa propisima stav Komisije za ocjenjivanje da se učenicima koji su, po njihovoj ocjeni prepisivali zadatke na testu, odredi dodatni rok za polaganje”, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Napominju da će u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornost svih učesnika u procesu organizacije eksternih ispita.

Komisija za ocjenjivanje eksternog matuskog ispita iz Crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog (CSBH) jezika i književnosti saopštila je da nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni već ocijenjene testove đaka, što je bila preporuka Državne maturske komisije.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.