Ministarstvo prosvjete: Nastojimo da naša djeca postanu obrazovani i pismeni ljudi

school-1974369_960_720
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 08.09.2023. u 12:16
U saradnji sa nastavnim kadrom u obrazovno-vaspitnim ustanovama, Ministarstvo prosvjete nastoji da naša djeca postanu obrazovani i pismeni ljudi u pravom smislu te riječi. Pismenost je ljudsko pravo, sadržano u pravu na obrazovanje i prepoznato kao prvo u nizu međunarodnih konvencija, saopšteno je iz ovog resora.

“Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan pismenosti koji je na inicijativu UNESCO-a, utemeljen u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konfrenciji ministara obvrazovanja, kako bi se jednom godišnje međunarodna zajednica podsjetila na značaj i status pismenosti u svijetu”, navodi se u saopštenju Ministarstvu prosvjete.

Kako su naveli, digitalna revolucija proširila je mogućnosti sticanja znanja, ali je dobro sistemsko obrazovanje i dalje presudno za rješavanje problema nepismenosti. Za njegovanje pismenosti, potrebna je ljubav prema jeziku ali i dobar školski sistem.

“Učinili smo dosta toga kako bi naš sistem obrazovanja poslužio svojoj svrsi, ali nastavljamo sa njegovim unapređenjem, svjesni činjenice da je sistem obrazovanja jedan od najvažnijih sistema našeg društva i u njegovim rukama se nalazi moć za dugoročno oblikovanje društvenog ambijenta.”, zaključuje se u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.