“Ministarstvo prosvjete ništa nije uradilo za radnike koji putuju”

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 02.09.2023. u 12:03
Predstavnici Udruženja "Prosvjetni putnici" na današnjem protestu ispred Ministarstva prosvjete izrazili su nezadovoljstvo odnosomtog resora prema njima. Kako je medijima kazao profesor Mitar Magovčević, prosvjetari koji putuju zahtijevaju da im se plaća prevoz.

“Ministarstvo prosvjete ništa nije uradilo za radnike koji putuju”, kazao je Magovčević medijima.

Jedan od zahtjeva okupljenih prosvjetara je i da se vrati član u GKU koji garantuje obavezu poslodavca, u ovom slučaju Ministasrtva prosvjete da će plaćati prevoz prosvjetnim radnicima do mjesta rada i u povratku do mjesta boravka za obavljanje društveno-korisnog rada kao u svim zemljama regiona.

Zahtijevaju i da se prosvjetnim radnicima omoguće povoljni stambeni krediti ili dodijele stambene jedinice po povoljnim uslovima u mjestu rada i na taj način riješe trajno pitanje plaćanja prevoza.

“Da se otvore nova autobuska stajališta i vrate stara koja se nalaze pored škola, kao i da se otvori željezničko stajalište između Zlatice i Zagoriča”, jedan je od zahtjeva.

Traže i da se uvedu jasni kriterijumi zapošljavanja i sporazumnog premještaja u članu zakona 5b GKU, u kojemu bi se jasno naveli kriterijumi zapošljavanja prema godinama putovanja prosvjetnog putnika i njegovog radnog staža.

“Čime bi se onemogućile zloupotrebe prilikom zapošljavanja a čiji smo svjedoci poslednjih dana”, navodi se u zahtjevima.

Zahtjeve su istakli na ulaznim vratima.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zaposleni Pivare „Trebjesa“ i članovi NVU „Putevima predaka“ organizovali su i ovog septembra volontersku akciju pošumljavanja Park šume Trebjesa i zasadili 100 sadnica bora, 10 sadnica kedra i 10 sadnica lipe.
  Policijski službenici Stanice policije Šavnik su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, na osnovu operativnih saznanja i postupajući po naredbi istražnog sudije Osnovnog suda u Pljevljima, izvršili pretres stana i drugih prostorija na dvije lokacije, koje koristi lice Č.D. (46).