Mještani Brezana: Sramno je da moramo ovako da štitimo Ustav i zakone Crne Gore

brezn
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 16.07.2018. u 11:23

Mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna već gotovo mjesec dana blokiraju put ka svojim selima i ne dozvoljavaju pristup energetskim kompanijama koje izvode radove na dalekovodima 110kV i 400kV, Krnovo Green Energy i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) u njihovim selima.

Mjestani kažu da će ostati na braniku elementarnih ljudskih prava i zakona i Ustava Crne Gore dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

“Sramno je da mi, seljaci, moramo na ovaj način da štitimo Ustav i zakone Crne Gore i da čuvamo dostojanstvo i međunarodni kredibilitet države Crne Gore kada je u pitanju postovanje ljudskih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Crna Gora se hvali liderstvom u pregovorima sa EU, a dozvoljava da krupni investitori krše zakone i ljudska prava, i da se ponašaju bahato I neodgovorno u zajednicama u kojima izvode radove i ostvaruju profit”, navode mještani.

Oni dodaju da su o svemu obavijestili predsjednika, premijera i resorna ministarstva Crne Gore, kao i strane ambasade i međunarodne organizacije. 

Predstavnici mještana su prošle sedmice imali sastanak sa predstavnicima opštine Plužine, CGES-a i Krnovo Green Energy-ja. Na tom sastanku, kako navode, CGES je ostao pri svojoj ponudi da obezbijedi rekonstrukciju dijela puta u dužini od tri kilometra, dok su iz kompanije Krnovo Green Energy tražili da im se dostavi zvaničan elaborat rekonstrukcije kako bi od centrale mogli da potražuju novac za taj posao.

“Tek kada smo blokirali izvođenje radova, oni su nas saslusali i tražili elaborat, iako je njihova zakonska obaveza bila da putnu infrastrukturu koju su unistili radovima, vrate u prvobitno stanje. Taj put, koji su gradili mještani Brezana samodoprinosom, i na svojoj imovini, nije ni bio predviđen za prolazak hiljada i hiljada tona teških tereta i mehanizacije, a sada je naša egzistencija ugrožena njegovim uništenjem. I to smo prihvatili i izrada elaborata je pri kraju. Taj posao je preuzela i platiće opština Plužine. Kada obezbijede i deponuju novac za rekonstrukciju puta, mogu nastaviti radove”, navode mještani.

Da podsjetimo, mještani Brezana su prije skoro mjesec dana počeli protest i najavili da neće dozvoliti ulazak u sela nijednom privrednom subjektu dok se ne ispune njihovi zahtjevi – da energetske kompanije poprave put koji je totalno uništen tokom izvođenja radova na dalekovodima,  da učestvuju u obezbjeđivanju sredstava da mještani ovih sela konačno dobiju vodu, kao i da ne “upadaju” nezakonito na njihova imanja i da budu pravično obeštećeni za uništenu imovinu.

Oni su ranije najavili krivične prijave protiv svih odgovornih, a ukupna šteta, kako je kazao Milonja Blagojević, predsjednik Mjesnog odbora i vlasnik prvog crnogorskog etno sela “Montenegro”, procjenjuje se na preko milion eura.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović posjetio je danas Slobodnu zonu Luke Bar sa kopredsjedavajućim Zelenih Evrope i evropskog poslanika Tomasom Vajsom. Abazović je poručio da se “sve kriminalne veze i sve kriminalne aktivnosti” ne mogu suzbiti odjednom.
Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) saopštili su da postoji sumnja da su službena lica Uprave prihoda i carina, juče, bez adekvatnih mjera obezbjeđenja predviđenih procedurama za uništenje i u saradnji sa drugim fizičkim i pravnim licima, preuzela i izvela kamion pun cigareta predviđenih za uništenje, kojim se nisu uputili ka konačnom odredištu - skladištu i fabrici 'M construction' u Nikšiću, kao mjestu uništenja.