Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Na operaciju kuka čeka 350 pacijenata

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 09.01.2024. u 09:51
U zdravstvenom sistemu, i u novu godinu prenijete su liste čekanja. Tako na operaciju kuka u Kliničkom centru Crne Gore čeka 350 pacijenata.

Dodatno, neizvjesnost i nemir unosi informacija da pojedini ortopedi kažu da nijesu bezbjedni kukovi turskog proizvođača Normed.

Ipak, načelnik ortopedije Goran Pešić tvrdi da nema razloga za brigu. U Sloveniji, pak, ortopedi kažu da nijesu koristili proteze ovog proizvođača.

Sagovornik Dnevnika TVCG 60-godišnjak iz Podgorice na operaciju kuka čeka već godinu. Ortoped mu je na pregledu savjetovao da turske proteze kuka nikako ne ugrađuje.

Zbog sebe ali i tog ljekara želio je da bude anoniman.

Proteze turskog proizvođača Normed prvobitno su odbili da ugrađuju i ortopedi u risanskoj bolnici. Ipak, načelnik ortopedije u KCCG tvrdi da se turske proteze ugradjuju u toj ustanovi bez ikakvih problema.

"Apsolutno su bezbjedne za pacijente i ne treba postavljati pitanje. Hirurzi kod mene ugrađuji tu vrstu proteze. Iste proteze jenabavila risanska bolnica. Kod njih je bila ekipa Normeda koja je razjasnila svu problematiku. Mislim da je na korektan nacin prihvaćeno sve", dodao je Pešić.

Turske proteze potpuna su nepoznanica u Sloveniji, gdje isključivo koriste brendirane proizvode. Rihard Trebše, ortoped iz Slovenije, ipak, navodi da ima slučajeva da nepoznate proteze postanu brend.

"To vam je isto kao sa automobilima. Znamo šta je BMW i Audi. I kad nešto dolazi iz Kine to može da bude odličan produkt, ali i ne mora", kazao je on.

Trebješanin kao primjer navodi problem koji su imali Hrvati nakon ugradnje proteza kuka nepoznatih proizvođača.

"Imali su veliki problem od nebrendiranih proteza pa im se digla revizija vise od 100 posto kad su ih upotrijebili. Znam da su i u drugim zemljama imali te probleme sa nepoznatim protezama tako da je situacija dosta neizvjesna", naveo je oin.

Sa turskim nije bilo revizija, tvrdi Pešić. On navodi da trenutno u Kliničkom centru radi i sa američkim Džonson protezama.

A jo će koju protezu da dobije odlučuje se na kolegijumu ortopeda.

"Moja poruka je da nema nikakvog straha u vezi ugradnje bilo koje vrste proteze. Postoji kvalitetan hirurški rad u smislu operativnog. Normalno je da pacijenti prema nama dođu i biće usluga od nas urađena", naveo j e Pešić.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Uprava policije (UP) saopštila je da su službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, vršeći pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, jutros u Nikšiću lišili slobode vozača R.K. (21), koji je kao učesnik u saobraćaju na magistralnom putu Nikšić – Podgorica u mjestu Drenoštica, kao mladi vozač, upravljao vozilom brzinom od 147 km/h na dijelu puta gdje je brzina kretanja ograničena na 80 km/h.
  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić uručio je danas u Skupštini Crne Gore, Shodno Zakonu o državnim nagradama, Trinaestojulsku nagradu dobitnicima za 2024. godinu.