Na UCG 700 predavača, trećina saradnici

univerzitet_crne_gore_0
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 09.10.2018. u 11:28

Na Univerzitetu Crne Gore UCG angažovano je 704 nastavnika, pri čemu više od trećine njih ima status saradnika. Interesantan je podatak i da je među njima većina nastavnica.

Naime, podaci Univerziteta pokazuju da je najviše nastavnika angažovano je na Filološkom fakultetu 100, dok ih je najmanje na Istorijskom institutu 10.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu angažovana su 73 nastavnika, 61 na Fakultetu likovnih umjetnosti. Slijedi Elektrotehnički fakultet na kojem predaje 49 nastavnika, te Ekonomski i Biotehnički fakulteti sa 46, odnosno 45 nastavnika. Građevinski ih broji 42, Mašinski 29, dok Pravni i Metalurško-tehnološki imaju jednak broj nastavnika, i to po 28. Fakultet likovnih umjetnosti jednog manje 27, Fakultet dramskih umjetnosti 26, Pomorski fakultet Kotor 22, dok ih je po 20 na Arhitektonskom i Medicinskom fakultetu. Jednog manje nastavnika od njih ima nikšićki Fakultet za sport i fizičko vaspiutanje.

Na Muzičkoj akademiji ih je angažovano 17, zatim 16 na Institutu za biologiju mora, po 13 na fakultetima političkih nauka i za turizam i hotelijerstvom, te 10 na Istorijskom institutu, piše u Samoevalucionom izvještaju Univerziteta, uz napomenu da pregled ne obuhvata kategorije laborant, viši laborant, stručni saradnik, viši stručni saradnik, lektor i viši lektor, kao ni profesoreljekare koji su u dopunskom radnom odnosu na Univerzitetu, odnosno kliničare.

Procentualno posmatrano, od ukupnog broja nastavnika angažovanih na državnom Univerzitetu saradnici čine oko 37 odsto, redovnih profesora je 24 procenta, vanrednih nešto manje od 20 odsto, dok docenti čine 19,18 procenata.

U dokumentu se navodi i da su nastavnice dominantnije u odnosu na nastavnike. Naime, njih je 51,70 procenata.

 

Izvor: Dnevne novine

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ukoliko je dječak uputio prijetnju ili u nekom drugom kontekstu naveo da će nešto uraditi sebi ili vršnjacima, škola je morala reagovati po pravilniku i otvoriti slučaj, jer dužnost škole jeste da ispita o čemu je riječ i da uključi roditelje i, ukoliko je potrebno, Centar za socijalno i policiju", kazala je za naš portal psihološkinja Monika Sekulović povodom slučaja u OŠ "Ratko Žarić".
U Crnoj Gori jutros se u nižim predjelima saobraća po pretežno suvim putevima, a na prevojima i u višim predjelima moguća je pojava poledice, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG).