Nagrađen projekat “Eko kutak za saradnju” OŠ “Radoje Čizmović”

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 23.11.2022. u 12:55
Projekat "Biram da kompostiram" koji je pripremila JPU “Bambi” iz Tivta, osvojio je prvo mjesto na konkursu “Energija podvučeno zelenom”. Drugo mjesto pripalo je projektu “Školski rasadnik” koji je kandidovala JU OŠ “Štampar Makarije” iz Podgorice, dok je treće mjesto pripalo projektu “Eko učionica - Učionica na otvorenom” JU OŠ “Pavle Rovinski” iz Podgorice.

Osim njih, komisija je nagradila je još dva projekta: “Eko kutak za saradnju” JU OŠ “Radoje Čizmović” Ozrinići, Nikšić i “Botanički park” JU OŠ “21. maj iz Podgorice.

O nagrađenima je odlučivao žiri u sastavu: Marija Jovović – CEDIS, Nevena Čabrilo, Zavod za školstvo – nacionalni koordinator za Crnu Goru za međunarodni projekat “Eko škole”- član, Tatjana Zečević Miranović – CEDIS, Saša Karajović – NVO “EKOM” i član Fondacije za zaštitu životne sredine i Igor Jovanović – Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Komisija je ove godine, jednoglasno odlučila da se ostatak novca u iznosu od 1.650 eura, nakon dodjele sredstava za prvih pet projekata, dodijeli JU OŠ “Ivo Vizin” Prčanj, Kotor za projekat „Reciklaža je spas za svijet i nas“ koji je rangiran kao šestoplasirani.

Podsjećanja radi, Crnogorski elektrodistributivni sistem u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore koji sprovodi međunarodni program “Eko-škole”, raspisao je 20. septembra konkurs za projekat iz oblasti zaštite životne sredine “Energija podvučeno zelenom”. U projektu su mogle učestvovati obrazovno–vaspitne ustanove koje implementiraju međunarodni program “Eko škole”, odnosno koje su nosioci međunarodnog priznanja “Zelena zastava”, kao i ustanove koje su se prijavile za pilotiranje programa “Eko škole”.

Fond za nagrade iznosio je 15 hiljada eura.

“Nakon nimalo lakog posla komisije, uz veoma oštre kriterijume za odabir najboljih, odlučili smo se za one koji ulaze u top-pet projekata. Škole i predškolske ustanove su se potrudile da zadovolje sve zahtijevane kriterijume i podosta smo se “namučili” da se od toliko dobrih i studiozno urađenih projekata odlučimo za najbolje. Ono što moramo naglasiti i što nam uliva nadu da smo pokrenuli jednu ozbiljnu priču koja se temelji na razvoju svijesti mladih ljudi o značaju očuvanja životne sredine, jeste veliki odziv vaspitno – obrazovnih ustanova na naš konkurs. Čak njih 20 je prijavilo projekte i malo je reći da nam posao nije bio lak ali smo, s druge strane, izuzetno zadovoljni onim što smo vidjeli”, kazali su nam članovi komisije.

Članovi komisije nijesu bodovali tri projekata koji nijesu zadovoljili kriterijum koji se odnosio na budžet tj. projekti su premašili iznos sredstava koja su se mogla dobiti po osnovu konkursa (3000 eura). Za takve projekte je bilo potrebno da obrazovno-vaspitna ustanova u dokumentaciji naznači da ima i drugi izvor po osnovu kojih je obezbijedila ostatak sresdstava za realizaciju projekta.

“Takvih projekata je bilo tri i nijesu mogli biti bodovani. Ono što želimo naglasiti jeste da su to projekti koji su izuzetni i koji bi, sigurni smo, doprinijeli podizanju kvaliteta životne sredine u okviru zajednice u kojoj djeluju i iskreno se nadamo da će vaspitno-obrazovne ustanove naći sredstva da i oni budu realizovani, kazali su članovi komisije za vrednovanje projekata na konkursu Energija podvučeno zelenom”, navodi se u saopštenju.

Projektom “Energija podvučeno zelenom” kompanija želi da pruži podršku opredjeljenju Crne Gore kao ekološke države. Kao odgovorna kompanija, kako kažu iz CEDIS-a, nastoje da strategiju zaštite životne sredine, koja je jedan od najvećih izazova današnjice, uključe u proces poslovnog planiranja kako bi upravljanje uticajima na okolinu bilo sastavni dio njihovog poslovanja.

“U tom smislu projekatom “Energija podvučeno zelenom” želimo da utičemo na svijest učenika, nastavnika i zajednice o značaju životne sredine. Kroz realizaciju projekta će obrazovno-vaspitne ustanove omogućiti učenicima da se uključe u rješavanje problema i daju doprinos poboljšanju životne sredine na nivou na kojem mogu da se vide opipljivi rezultati”, kazali su iz CEDIS-a.

Partneri na Projektu „Energija podvučeno zelenom” su Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori (ECOM) i Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini (FEE) koji sa Zavodom za školstvo realizuju Program „Eko škole“ u Crnoj Gori.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.