Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
08:54
11.6.2021.

"Nasipanje dobro samo kao privremeno rješenje"

Nasipanje zemlje na privremenoj deponiji Mislov do, kako bi se ugasio požar, dobro je samo kao privremeno rješenje, ocijenili su nikšićki ekolozi.


Miodrag Karadžić, predsjednik Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) i predsjedink Ekološkog pokreta “Ozon”, Aleksandar Perović strahuju da postoji opasnost od obnavljanja požara u budućnosti, a jedino trajno rješenje jeste plansko zatvaranje deponije.

“Nasipanje zemlje po površini neuređenog gradskog smetlišta na Mislovom dolu je iznuđen potez u cilju zaustavljanja požara, koji su prouzrokovali deponijski gasovi. Kako je na toj lokaciji već 18 godina prisutno nekontrolisano odlaganje različitih vrsta otpada, i gotovo sve što je rađeno nije u skladu sa zakonima i dobrim praksama, ovaj pokušaj trenutne sanacije problema, takođe, ima privremeni karakter, jer teško da će se spriječiti ponovna pojava požara koji ima dubinski karakter”, kazao je Perović.

Ovaj iznuđen potez rješavanja krize, vidi kao naznaku da će nova lokalna samouprava raditi na uspostavljanju pravilnog sistema upravljanja otpadom.

Ističe da je potrebno mogo više od zatrpavanja da bi se zaustavio požar, a prvi i konkretan korak ka tom cilju, jeste trajno zatvaranje neuređenog gradskog smetlišta Mislov do.

Da je zatvaranje deponije rješenje ovog višegodišnjeg  problema, smatra i Karadžić.

“Treba što prije pristupiti planskom zatvaranju postojeće i izgradnji savremene deponije za odlaganje čvrstog otpada, kako bi se problem napokon riješio na održiv način. To je jedini stvarni način rješavanja ovog problema, jer se situacija kojoj smo svi zajedno svjedočili od septembra, može ponavljati. Izgradnja savremene sanitarne deponije zahtijeva i značajna sredstva, ali će biti važan korak u rješavanju ekoloških problema u opštini Nikšić”, kazao je Karadžić.

Napominje i da je posljednjih dana, bila evidentna zabrinutost građana koji su gledali oblake dima u tom dijelu grada i s pravom, dodaje, na više načina iskazali nezadovoljstvo situacijom koja je trajala predugo.

“Čini nam se i da je javnost napokon shvatila razmjere problema odlaganja otpada”, ustvrdio je Karadžić.

Požar na deponiji, u manjem ili većem obimu, aktivan je od septembra prošle godine. Posljednji veći  izbio je 11. maja, zbog čega su mještani prigradskih naselja Straševine i Kličeva, sa nedavnog protesta, pozvali nadležne da hitno saniraju problem.

Vukašin Đurđevac, poslovođa na deponiji Mislov do, kazao je da nakon nekoliko dana nasipanja vatre na deponiji Mislov do više nema, te i da će narednih dana nastaviti sa akcijom kako bi bili sigurni da je požar ugašen.

Marija Goranović

 

Ostale vijesti iz kategorije