Nikšić – grad manifestacija

zeljka_radak
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 24.08.2017. u 12:58

U sklopu projekta “#VisitBedem” koji je podržan od strane Opštine Nikšić, a u saradnji sa IPC Tehnopolis danas je održan okrugli sto na temu “Festivali kao promoteri gradova, festivali kao destinacije“ koji je okupio brojne učesnike raznih sektora.

Direktor festivala, Petar Šundić kazao je da su na ovu ideju o uvezivanju donosioca odluka i valorizacije potencijala Nikšiča došli inspirisani boravkom u Beogradu u martu mjesecu, kada su bili na konferenciji koja je okupila predstavnike vodećih festivala iz čitavog regiona.

„Došli smo na ideju da i sklopu projekta “#VisitBedem”, koji smo odbranili kao broj jedan kada je riječ o nevladinim organizacijama na opštinskom nivou, da je vrlo bitno valorizovati te potencijale i uvezati donosioca odluka, na jednoj strani, ali i nas iz organizacije festivala, da napravimo jednu zajedničku strategiju kako zapravo unaprijediti uopšte život u gradu kada je riječ o svim pozitivnim efektima koje festivali mogu donijeti, kako da se uvezu svi relevantni subjekti na lokalnom i nacionalnom nivou, kako bi smo konačno osjetili povratne efekte uopšte našeg zajedničkog djelovanja“, objašnjava Šundić.

Bedem fest je, kaže, već prepoznat u regionu i činjenica da će tokom tri dana održavanja festivala Radio Beograd prvi put uživo prenositi određene segmenta festivala, da su tu brojni predstavnici medija i predstavnici partnerskih festivala, zatim spisak učesnika na današnjem okruglom stolu govori da su svi shvatili da je riječ o dobrom činu.

„Festival je konkretno donio Nikšiću jedan lijep glas o nama kao nekome ko je sjajan domaćin, nekome ko je dobar poznavalac muzike, nekome ko ima sjajnu publiku i nekome ko je u vremenima kada je kvalitet muzike vrlo doveden pod znakom pitanja brana. Mi već nekako osam godina zaredom svojim izborom izvođača dokazujemo da smo bastion slobode, a prije svega umjetnosti i kulture“, zadovoljno dodaje prvi čovjek Bedem festa.

Da su festivali pokazali u zadnjim godinama da je Nikšić postao zaista festivalska destinacija i da je posjeta daleko veća nego u uobičajenim mjesecima istakla je direktorica Turističke organizacije Nikšić Dragica Popović.

„Tačne podatke još uvijek nemamo ali, na osnovu onoga što imamo, znamo da su smeštajni kapaciteti u toku održavanja Lake festa bili popunjeni, da je velika potražnja bila za smeštajnim kapacitetima sad u vrijeme priprema za Bedem fest, Festival uličnih svirača, što svakako potvrđuje da Nikšić sa tom novom ponudom pravi novi turistički proizvod i postaje prepoznatljiv u svakom smislu. Svjedoci smo da je ranijih godina, kada su zvučna imena bila u pitanju, bila daleko veća posjeta ne samo iz regiona, nego baš iz inostranstva i nadamo se da će se taj trend nastaviti u sledećim godinama i da će novi festival koji je u najavi – Festival uličnih svirača zavrijediti i tradicionalnost i mogućnosti kao što su i ova dva festivala bi sada uradila“, vjeruje Popović.

Turistička organizacija je, dodaje, ograničena finansijski sredstvima, ali se trudi da pomogne u što većoj mjeri.

„Sa Bedem festom smo još za vreme beogradskog sajma u februaru nosili najavu, jer je Bedem fest već tada imao veliki broj izvođača potvrđenog izvođenja, tako da smo zajedno sa njima uradili jedan flajer koji smo dijelili na za nas vrlo značajnoj turističkoj berzi u Beogradu. Tako nastojimo i sa ostalima, neki imaju mogućnosti, neki nemaju, ali ono što je naše je da u svim medijskim predstavljanjima za koje imamo stvarno dosta mogućnosti predstavimo sve ono što Nikšić nudi jer to je u suštini naš osnovni zadatak“, jasna je ona.

Željka Radak Kukavičić, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore kazala je da joj je izuzetno drago što Nikšić kao grad koji se nalazi negdje na pola puta između sjevera i juga Crne Gore sve više postaje prepoznatljiv kao grad manifestacija.

„Manifestacije jesu značajan segment turističke ponude, i ne samo da predstavljaju dodatni sadržaj i dodatnu ponudu nego i kreiraju i brendiraju određeni grad, određenu destinaciju i daju mu određenu dinamiku i pravo je zadovoljstvo što Nikšić nije više prepoznat kao grad piva, kao što je bilo u nekom ranijem periodu, nego postaje i grad manifestacija. Činjenica je i svjedoci su svi da je Nikšić tokom ovih festivala grad koji bilježi značajan broj ljudi koji ga posjete i sigurna sam da će prije svega lokalna uprava i lokalna TO, uz podršku svih ostali nadleženih institucija, učiniti to da iz godine u godinu broj festivala u Crnoj Gori bude veći, da vodimo računa kad ih organizujemo, o kom gradu i dijelu Crne Gore govorimo i da vodimo računa da budu raspoređeni tokom cijele godine, da zajednički dogovaramo kalendar“, istakla je ona dodajući da se tako doprinesi da oni koji su došli na naprimjer na Žabljak iskoriste prilku i u periodu odmora lijepo se porovedu i u Nikšiću.

„Znači prosto da kao država radimo koordinirano i organizovano i napravimo da svi u turističkom lancu i turističke ponude generalno imaju koristi“, zaključila je direktorica.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - kojim je juče počelo obilježavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Centar za građansko obrazovanje poziva nadležne institucije da odlučno adresiraju sve oblike nasilja nad ženama i štite fizički i psihički integriteta žena.