Nikšićanin o utiscima sa Kilimandžara: Sebično uživate u trenutku o kojem ste toliko sanjali

bojan2
fosmedia.me
  • Autor onogost.me
  • 17.01.2019. u 14:17

Nikšićanin Bojan Ćuković član je cetinjskog Planinarskog kluba "Soko", a prije par dana uspio je da, zajedno sa Dušanom Kaluđerovićem i Dijanom Borozan, osvoji najviši vrh Afrike - Kilimandžaro.

„Planinarim dugi niz godina. U početku je sve krenulo sa ciljem da se provede što više vremena u prirodi, a obilaskom planina iz okruženja pronašao sam neku vrstu mira i bijega od svakodnevnice. Vremenom sam krenuo u zahtjevnije i ozbiljnije planinarske ture i nakon uspješnih realizacija istih uvidio sam da bi se moglo ići korak dalje“, priča za FOS Bojan i dodaje da pripreme za ovu vrstu ekspedicija traju godinama.

Međutim, intezivnije pripreme su nastupile prethodne godine kada su uz konstantno obilaženje planina u Crnoj Gori organizovali i nekoliko međunarodnih tura od kojih mogu izdvojiti Korab (Albanija), Šar Planina (Makedonija), Grintovec ( Slovenija), Tirglav (Slovenija) i Grosvenediger (Austrija“.

Bojan otkriva da nije bilo straha od neuspjeha, ali da za ovakve planinarske ture morate biti psihološki dobro pripremljeni, maksimalno racionalni u donošenju odluka u kritičnim trenucima. 

„Neka vrsta nemira u vezi sa reakcijom organizma na ovim visinama je postojala, međutim. to je ono sa čime se morate boriti. Iako smo sve vrijeme imali ozbiljan pristup ovoj ekspediciji, sami uspon zbog velikih visinskih i temperaturnih razlika je bio je teži od očekivanog. Tokom dana planiranih za aklimatizacione uspone zadesili su nas lošiji vremenaki uslovi sto je dodatno otežalo prilagođavanje organizma nadmorskim visinama“, dodaje Bojan.

Priznaje da su trenuci najvećeg napora nastupili tokom poslednjeg dana uspona kada su u ponoć krenuli da savladaju 1200 m visinske razlike na stazi koja je dugačka oko 5.5 km.

„U tim momentima ono što vam daje neiscrpni izvor energije i motivacije su lica bliskih ljudi, porodice, prijatelja, koja vam pružaju bezuslovnu i iskrenu podršku“, priča mladi Nikšićanin.

A o čemu je razmišljao kada se našao na samom vrhu…

„Kada se nađete na krovu Afrike na neki način vrijeme se zaustavi, sve boli prestaju i formira se nezaboravna slika i osjećaj koji neutrališe sve napore i odricanja koja su prethodila. Sebično uživate u trenutku o kojem ste toliko sanjali, fascinirani ambijentom koji vas okružuje“, prisjeća se planinar.

Kaže i da je ekspedicija u potpunosti ispunila njegova očekivanja.

„Doživio sam veoma važno životno iskustvo i definitivno ću nastaviti sa ovakvim i sličnim avanturama jer sam pronašao sebe u svemu tome“, obećava Nikšičanin.

Za kraj razgovora Bojan poručuje da im sad predstoji nova avantura – safari, te da će narednih nekoliko dana provesti u netaknutoj prirodi.

 

Izvor: fosmedia.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nevladina organizacija “Sinergija novih krila“ na nikšićkom Trgu slobode organizovala je muzički program u sklopu humanitarne akcije „Svi po malo“ za izgradnju prvog centra za epilepsiju u Crnoj Gori.