Nikšićanka u Belgiji priprema naučno-istraživački rad za renomirani časopis

ana1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 22.08.2016. u 06:35

Nikšićanka Ana Nikčević već dva mjeseca radi u Gentu na Fakultetu za biotehnologiju i bioinženjering (Faculty of Bioscience Engineering, Ghent University), gdje obavlja istraživanje koje će biti objavljeno u jednom renomiranom svjetskom časopisu.

Ana je za Mne magazin objasnila da je istraživanje koje radi sa kolegama dio projekta Horizon2020 EuroMix. Trenutno obavlja seriju tretmana na vještački inokulisanim i kontaminiranim uzorcima ječma gdje će se pratiti efekat tretmana na koktel inokulisanih mikotoksigenih gljiva i mikotoksina.

”Istraživanje je veoma korisno za samu bezbjednost hrane i značajno za biotehnologiju”, ističe sagovornica MNE magazina.

Sve je slučajno

Odgovarajući na pitanje kada je shvatila da želi da izučava tehnologiju i hemiju, Ana kaže da se sve, zapravo, dogodilo slučajno. Nakon što je završila nikšićku Gimnaziju razmišljala je da upiše prostorno planiranje u Beogradu. Na tom fakultetu, prema njenim riječima, nije se bilo lako upisati, jer su primali malo studenata. Ona je potom, kako kaže, u drugom upisnom roku slučajno odlučila da pokuca na vrata Hemijske tehnologije u Podgorici. Njena prijava za upis je prihvaćena.

”Iako je izbor bio slučajan i dan-danas se pokazuje da je pravi. Kako je vrijeme odmicalo shvatila sam, ipak, da je ova profesija i nauka prava za mene”, rekla je Ana.

Kada je završila osnovne studije Hemijske tehnologije Ana je obrazovanje nastavila u Beogradu na master studijama Tehnološko-metalurškog fakulteta, na smjeru Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija. Ona kaže da je tu već počelo njeno interesovanje i intezivni rad na polju biotehnologije. Odbranila je master rad na temu ,,Uticaj kvaliteta sirovina na kvalitet piva fabrike “Trebjesa” Nikšić“.

”Poslije završenih master studija upisala sam doktorske studije na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, smjer Prehrambena tehnologija školske 2014/2015.godine i sada sam na drugoj godini”, pojašnjava Ana.

Doktorske studije su joj upravo otvorile put do Belgije. Kada su crnogorska ministarstva nauke i prosvjete objavila konkurs za dodjelu stipendija za nacionalnu izvrsnost Ana kaže da je o tome razgovarala sa mentorom iz Beograda. Odlučili su da je stipendija za Istraživački boravak na doktorskim studijama najbolje rješenje za nju.

”Univerzitet u Beogradu ima veoma dobru saradnju sa Univerzitetom u Gentu, a i fakultet iz oblasti kojom se bavim je veoma priznat  i poznat, rangiran je među prvih 100 na svijetu. Tako smo odlučili da to bude Belgija i grad Gent”, prisjeća se Ana.

Ona je nakon toga prvo prihvaćena na Univerzitetu u Gentu kao student razmjene na doktorski studijama, a nakon toga dobila je i nacionalnu stipendiju za izvrsnost od Ministarstva nauke i Ministarstva prosvjete Crne Gore u trajanju od šest mjeseci, a po potrebi može da bude i produžena.

”Tokom boravka u Gentu unaprijediću svoje stručno i naučno znanje iz date oblasti. Istraživački boravak će mi omogućiti sticanje novih znanja i vještina iz eksperimentalnog djela”, kaže ona.

Kiša, pivo…

Ani, sudeći prema njenim riječima, nije bilo lako da se odmah prilagodi načinu života u Gentu. Kaže da joj je u početku bilo malo neobično, jer se klima u toj zemlji dosta razlikuje od naše.

”Tokom dana se promjene sva četiri godišnja doba, a svakog dana pada kiša. U manjim gradovima Belgije kao što su Gent i Briz 80 odsto stanovništva kao prevozno sredstvo koristi biciklo, kiša ih ne ometa u tome”, priča ona.

Ana ističe i da je Belgija lijepa zemlja, a posebno su je oduševila tamošnja piva. Ona tvrdi da su fenomenalna i da su malo jača od onih koja se nalaze na našem tržistu.

”Tu su i belgijske čokolade koje su savršene”, kaže ona.

Komentarišući kulturu tamošnjeg naroda, Ana navodi  da su svi ljubazni i spremni da pomognu. Tokom sedmice su, kako ističe, isključivo predani poslu, a tek poslije 18 sati se može zateći neko da sjedi u kafiću.

”Na poslu su svi tačni, precizni i radni. Obaveze završavaju do perfekcije. Od profesija se ovdje najviše cijene profesori, doktori i bankari. Generalno, bilo čime  da se bavite bićete cijenjeni ako dobro obavljajte svoj posao”, izričita je ona.

Naša sagovornica priznaje da je nostalgična. Često joj nedostaje Crna Gora, a najviše porodica i prijatelji.

”Ali je danas svima dostupan internet, pa mi je lakše kad se svakodnevno čujemo, razmjenjujemo poruke i slike”, kaže ona.

Ana u Crnoj Gori predaje hemiju u Ekonomskoj školi i Srednjoj stručnoj školi u Nikšiću, a na Univerzitetu Donja Gorica angažovana je na Tehnologiji proizvodnje slada i piva. Ona kaže da joj mnogo znači što je direktori škole Zoran Drljević i Slavko Bojović podržavaju u stručnom usavršavanju, a ne izostaje podrška ni od dekanice Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju UDG-a Vesne Maraš.

”A najveću podršku za moje dalje usavršavanje i rad pružaju mi budući suprug, porodica i prijatelji”, rekla je Ana.

 

Izvor: mnemagazin.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Potpredsjednik opštine Nikšić Mitar Goranović učestvovao je na Reload konferenciji pod nazivom „Za bolje zajednice – saradnja lokalnih samouprava i nevladinih organizacija“, koju su UNDP i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori organizovale u Podgorici.