Nikšićka gimnazija svake godine gubi po jedno odjeljenje

gimnazija_stojan_cerovic
onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 21.02.2023. u 17:32
Nikšićka Gimnazija "Stojan Cerović" u poslednje tri godine bilježi pad u broju učenika koji se prijavljuju za upis zbog čega, prema statistici, godišnje gubi po jedno odjeljenje.

Direktor Gimanzije Dušan Kilibarda kazao je za “Dan” da je možda u pitanju smanjeno interesovanje učenika.

“Ove školske godine imamo oko 190 upisanih učenika, prošle godine ih je bilo 215, a pretprošle 258. Statistika pokazuje da svake godine izgubimo po jedno odjeljenje koje čini maksimalno 28 učenika. Pitanje je da li je razlog tome natalitet ili smanjeno interesovanje učenika za Gimnaziju. Ovdje se mahom upisuju odlični đaci ili jaki vrlo dobri, ali ne treba izubiti iz vida i da su u Elektrotehničkoj školi otvorene struke za programere, što je primamljivo za odlične đake, a u Mašinskoj školi medicinski i farmaceutski odsjek, gdje ne konkurišu samo odlični učenici, tako da je moguće da je i to jedan od razloga što se u Gimnaziji smanjuje broj učenika”, rekao je Kilibarda.

On je istakao da se u poslednjih deset godina bilježi 50 odsto manji broj učenika.

“Školske 2003/04. godine imali smo 1.352 učenika, a sada ih imamo ukupno 780, što je skoro 50 odsto manje. Na primjer, generacija iz te školske godine prošle godine je obilježavala 20 godina mature, a na proslavu je došlo samo njih šestoro. Ostali su otišli iz Crne Gore, odnesoše domovinu na đonovima cipela”, ukazao je Kilibarda.

Kilibarda se nada da će novi, smanjeni kriterijumi za predstojeći upis na matematički i filološki smjer doprinijeti povećanju broja učenika.

“Kriterijumi su bili takvi da se nije moglo formirati ni matematičko ni filološko odjeljenje. Vjerovatno je to razlog da se sada formira novi, sniženi kriterijum, koji će važiti samo za ova dva odjeljenja. Umjesto petica na eksternoj provjeri znanja, sada je potrebno da iz maternjeg i stranog jezika imaju najmanje trojke. Drugi uslov je da iz tih predmeta budu ocijenjeni sa peticom u makar dva razreda trećeg ciklusa. Nikada do sada nismo mogli da formiramo filološko odjeljenje. Sa druge strane, prošle godine je na matematičkom odjeljenju upisano 12 učenika, a da je kriterijum promijenjen na početku školske godine, imali bismo sigurno preko 20 upisanih učenika”, kazao je Kilibarda i dodao da se do sada najviše kandidata prijavljivalo na opšti, a najmanje na filološki smjer.

U pripremi je i plan upisa za školsku 2023/24. godinu, koji treba da dostave Ministarstvu prosvjete do 28. februara.

“Ove godine planiramo upis devet od‌jeljenja opšteg smjera za 252 učenika, jedno od‌jeljenje matematičke gimnazije za 28 učenika i jedno od‌jeljenje filološke gimnazije za 28 učenika. Nemamo informaciju da je došlo do bilo kakvih promjena kada su u pitanju predmetni programi za narednu školsku godinu”, rekao je Kilibarda.

On je istakao da je neophodno donošenja jedinstvenih pravila za formiranje od‌jeljenja u svim školama kako bi se izbjeglo formiranje tzv. VIP odjeljenja, naglasivši da je kao rukovodilac škole i prosvjetni radnik apsolutno protiv takvog razvrstavanja učenika.

Lučonoše nijesu mogle da se upišu

Pomoćnica direktora Slobodanka Žižić kazala je da bi snižavanje kriterijuma za upis na matematički i filološki smjer omogućilo da se oforme ta dva odjeljenja. Ona podsjeća da se za filološki smjer prošle godine prijavilo osam učenika, dobitnika diplome “Luča”, ali kada je postavljen kriterijum da ocjena na eksternoj provjeri iz maternjeg i egleskog jezika mora biti odlična, nijesu mogli upisati učenike koji nisu ispunili taj zahtijev”. Žižić ističe da postojeće matematičko odjeljenje pokazuje sjajne rezulate i da imaju veliki broj nadarenih učenika.

 

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.