Novi put i voda stižu u Vraćenoviće

1
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 12.02.2018. u 14:14

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović, zajedno sa direktorom Direkcije za saobraćaj Savom Paračom, obišao je danas radove na putnom pravcu Petrovići – Vraćenovići.

Kako je ovom prilikom kazao Parača, po dinamičkom planu je napravljen do početka turističke sezone, odnosno do kraja maja mjeseca ovaj putni pravac biće završen, a ideja je da se radovima nastavi što se tiče nikšićke opštine.

„U završnoj smo fazi projektovanja putnog pravca od Vilusa do Kusida. Dužina tog putnog pravca je nekih 16-17 kilometara i mislim da ćemo već narodnog mjeseca stvoriti uslove da raspišemo tender. Imamo budžetski opredijeljena i obezbijeđena sredstva i siguran sam da ćemo doći da izvođača i krenuti sa ozbiljnim poslom. Inače, mi iz Direkcije za saobraćaj smo napravili jedan, čini mi se, dobar plan koji podrazumijeva rekonstrukcije putnih pravaca od granica prema unutrašnjosti i radimo što se tiče nikšićke teritorije“, zadovoljno ističe Parača.

Takođe, kako je istakao, prokrenuli su proceduru i imaju obezbijeđena budžetska sredstva za izgradnju novog puta od Cetinja do Nikšića, međutim, trenutno postoje određene žalbe projektanata, koje će, nada se Parača, državna komisija brzo riješiti.

 „Nadam se da ćemo onda doći do projektanta i krenuti sa dokumentacijom koja bi omogućavala dalje korake i početak izgradnje tog putnog pravca. Naravno, u narednom periodu slijedi određena sanacija putnih pravaca u čitavoj Crnoj Gori, a samim tim i na teritoriji nikšićke opštine. Zima ošteti puteve, ali uradićemo sve da bismo se što kvalitetnije i što bolje pripremili za predstojeću turističku sezonu“, najavio je on.

Grbović je ipak istakao da, iako postoji obećanje da će se putni pravac Petrovići-Vraćenovići završiti do kraja maja, on bi bio zadovoljan i da to bude do jula, do početka glavne turističke sezone.

Prije asfaltiranja su, kako je rekao, iskoristili priliku da pored puta postave vodovod  prema Vraćenovićima.

„Vodovod radi svoje poslove i nadam se da ćemo to završiti u nekom brzom roku, do 15. maja, i onda bi, praktično, mogli da brzo kažemo da će voda u Vraćenovićima poteći. Tu je potrebno uraditi još dva rezervoara, jer je velika visinska razlika između Petrovića i Vraćenovića. U rezervoarima će biti pumpna postrojenja koja će tjerati vodu na ove  veće kvote. Zaista je dovesti vodu u Vraćenoviće  jedan veliki podvig, bez obzira što se ide pored puta, jer su visinske razlike velike i velika je razdaljina. Međutim, takođe smo iskoristili i već pripremamo i sprovodimo cijevi ispod puta, da u ovim zaseocima pored puta, obezbijedimo vodu“, objasnio je on.

Rade se, kako naglašava, i drugi vodovodi, pa će vodovod za Dragovoljiće krenuti  1. marta.

„Planiramo i tamo za nekoliko zaseoka da uradimo vodovod, a u planu nam je da radimo projekat i da vidimo najbolji način za snabdijevanje vodom i Vilusa, tako da će situacija ovog dijela opštine Nikšić biti riješena. Ja sam  time veoma zadovoljan, krenućemo ubrzo i sa ispitivanjem i bušenjem istražnih bunara u Riječanima kako bi eventualno riješili problem Velimlja. To radimo zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i nadam se da ćemo imati povoljne rezultate. Ukoliko nam se ostvari ono što očekujemo, imaćemo eksploatacione bunare i krenuti sa snabdijevanjem vodom dijela Banjana, prema Velimlju, Crnom Kuku i drugim selima“, kazao je predsjednik opštine dodajući da posebno očekuje rekonstrukciju, proširenje i sređivanje puta od Vilusa do Trubjele te da misli da će rješenjem tog dijela puta putni pravci u Nikšiću biti u odličnom stanju.

Direktor nikšićkog Vodovoda Velizar Vojinović smatra da će završetkom ovih radova 36 domaćinstava i oko 300 stanovnika dobiti kvalitetnu vodu.

„Mogu samo da kažem da smo u sklopu čitavih naših aktivnosti u ovoj godini radili velike projekte što se tiče naše opštine. Sa 1.200.000 eura, koliko su bile investicije u prošloj godini, smo otprilike oko 1.025 domaćinstava snabdijeli  vodom“, naveo je on dodajući da je vrijednost samo prvog dijela radova primarne i sekundarna mreže za oko 17 kilometara oko 360.000 eura.

A posebno zadovoljan dinamikom rekonstrukcije je Filip Šekarić, predsjednik Mjesne zajednice Vraćenovići.

„Ovaj putni pravac puno znači za naš kraj, ne zato što je magistralni put , nego što će verovatno uticati na oživljavanje sela. Smanjiće se migracija stanovništva, mnogi će da se vraćaju i da ožive svoja gazdinstva“, zadovoljno zaključuje on.

Radove na trasi Petrovići – Vraćenovići izvodi podgorička firma Tehnoput, koja je dobila posao na tenderu. Investicija je vrijedna oko 3.700.000 eura, a finansira je Direkcija za saobraćaj.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.