NVO Zagrad Montenegro: Ko je nadležan za seoski vodovod?

zagrad_foto_vodovod1
NVO Zagrad Montenegro
  • Autor onogost.me
  • 27.09.2016. u 11:24

Nevladina organizacija ''Zagrad Montenegro'' saopštila je da nije dobila odgovore od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na pitanja koja se tiču vodovodne mreže u župskom selu Zagrad.

Kako su naveli, pitanja koja su upućena resornom ministru Budimiru Mugoši, odnose se na vlasništvo i ingerencije nad vodovodnom mrežom, aktivnosti koje su preduzete povodom sistemskog rješavanja vodosnabdjevanja tog sela, kao i na dostavljanje zvaničnog dokumenta o tim pitanjima.

Interesovanje ove NVO bilo je vezano i za rekonstrukciju, ugradnju satova i vlasništvo nad vodovodnom mrežom, ukoliko ne postoji.

”Razumijemo da je u pomenutom resoru u prethodnom periodu bilo možda i prioritetnih aktivnosti. Tim povodom smo i razumjeli da će se izjasniti povodom naše inicijative u realnom vremenskom peridu, što se nije desilo. Konkretno, g-din ministar Budumiru Mugoša, kao novi ministar bi trebalo da pokaže društvenu odgvornost i preduzme adekvatne mjere u okviru svojih nadležnosti prema inicijativi građana. S toga smo ponovo uputili zahtjev”, saopštavaju iz NVO Zagrad Montenegro i navode da su prva pitanja poslata prije 15 dana.

Kažu i da su se istim povodom obratili nikšićkom Vodovodu i Mjesnoj zajednici Župa.

”Iz JP Vodovod i kanalizacija – Nikšić smo dobili odgovor da to preduzeće nije učestvovalo u izgradnji vodovodne mreže u župskom selu Zagrad, pa samim tim nije u obavezi da istu održava. U odgovoru navode da dokaz o vlasništvu nijesu u mogućnosti da dostave jer u djelatnosti ovog Javnog preduzeća nije katastarska eveidencija vodovodne mreža koju ne održavaju. Predstavnici MZ Župa Nikšićka su nam u neformalnom razgovoru saopštili da će se narednih dana izjsnisti prema našoj inicijativi”, dodaju iz te NVO.

Podsjećaju da je župskom selu Zagrad 2002. godine izgrađena vodovodna mreža, čija su izvorišta na području visoravni Lukavica, Mijatov izvor, Arapov izvor i Knežev izvor, ali i da je u prethodnom periodu evidentna nefunkcionalnost tog vodovoda zbog nedovoljne količine vode.  

”Samim tim, većina mještana sela Zagrad uskraćena je da koristi vodu za potrebe domaćinstava. Zbog tehničke neispravnosti vodovodne mreže što prouzrokuje nedovoljnu količinu vode, mještani su prinuđeni iz opravdanih razloga samoragnizovano na improvizovan način održavanju mrežu, otklanjaju kvarove što zbog nedovoljne  stručnosti dodatno utiče na nefunkcionalnost mreže. Na aktuelnoj vodovodnoj mreži je priključeno oko 150 domaćinstava. Do sada nijesu ugrađeni vodovodni satovi za potrošnju, s toga se voda koristi nenamjenski. Više puta su mještani Zagrada pokušavali samoorganizovano riješiti problem urednog snabdijevanaja, ali bez trajnog racionalnog rješenja. Zbog navedenih razloga neophodno je sistemsko institucionalno djelovanje, što do sada nije bio slučaj”, zaključuje se u saopštenju.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Crna Gora će tražiti od Turske izručenje Radoja Živkovića i Zdravka Perunovića, bez obzira što se protiv njih pred turskim organima vode krivični postupci. Ta informacija potvrđena je za Portal RTCG od Ministarstva pravde. Živković i Perunović su u Turskoj uhapšeni zbog sumnje da su umiješani u ubistvo osumnjičenog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića 8. septembra.
Osnovno tužilaštvo u Nikšiću pokrenulo je prekršajni postupak protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve Mijajla Backovića zato što je sjedio tokom intoniranja državne himne na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Nikšić 18. septembra.