Obilježavanje Svjetskog dana metrologije

poster_svjetski_dan_metrologije_1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 30.04.2019. u 13:33

Zavod za metrologiju od 6. do 15. maja 2019. organizuje „Otvorene dane“ za učenike osnovnih i srednjih škola.

Planirano je da u tom periodu laboratorije Zavoda za metrologiju posjeti preko 600 učenika iz 16 osnovnih i sedam srednjih škola iz Podgorice, Danilovgrada, Cetinja, Budve, Ulcinja, Bara, Nikšića, Pljevalja i Bijelog Polja.

“Učenicima će u Zavodu za metrologiju biti predstavljeni državni etaloni i prisustvovaće jednostavnijim postupcima mjerenja u nacionalnim kalibracionim laboratorijama za oblast metrologije mase, pritiska, dužine, električnih veličina, temperature, zapremine, vremena i frekvencije”, naveli su iz Zavoda i dodali da se „Otvoreni dani“ organizuju u okviru proslave Svjetskog dana metrologije koji se, u više od 80 država, obilježava 20. maja.

Ovogodišnji Svjetski dan metrologije obilježava se temom „Međunarodni sistem jedinica – Suštinski unaprijeđen“.

“Tema je odabrana u skladu sa odlukom kojom je Generalna konferencija za tegove i mjere, 16. novembra 2018, potvrdila jednu od najvećih promjena Međunarodnog sistema jedinica (SI) od njegovog usvajanja. U izmijenjenom Međunarodnom sistemu jedinica, kilogram, amper, kelvin i mol biće redefinisani u pogledu konstanti. Navedene promjene stupiće na snagu 20. maja 2019, na dan obilježavanja Svjetskog dana metrologije. Međunarodni sistem jedinica, shodno navedenom, biće zasnovan na definicijama povezanim sa zakonima fizike, što mu omogućava da podrži dalji razvoj tehnologije i nauke o mjerenju”, objasnili su oni.

Zavod za metrologiju na Svjetski dan metrologije 20. maja 2019. organizovaće i uručivanje nagrada za 12 najboljih ekipa osnovnih i srednjih škola koje su se takmičile u nagradnom konkursu „Ljepota kristala“. Takmičenje je organizovano od 19. decembra 2018. do 19. aprila 2019. za 82 takmičarske ekipe iz 17 osnovnih i 10 srednjih škola iz čitave Crne Gore.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U Ministarstvu kulture i medija ističu da se na proširenom 45. zasijedanju Komiteta svjetske baštine UNESCO u Rijadu (Saudijska Arabija), razmatrao izvještaj o Kotoru i Durmitoru u okviru tačke posvećene "Stanju očuvanja dobara upisanih na Listu svjetske baštine", ali da se Kotor i Durmitor ne smatraju zaštićenim područjima koja su ugrožena.
U julu ove godine penziju od preko hiljadu eura imalo je 1.940 penzionera, od ukupno 104.682 korisnika penzija, što nije ni dva odsto od ukupne populacije koja je ostvarila ovo pravo, podaci su Akcije za socijalnu pravdu.
Nikšićki poštari pridružili su se jednosatnom štrajku upozorenja i obustavili rad od osam do devet časova. Razlog su, prije svega, niske plate. Štrajk organizuje Jedinstveni sindikat Pošte Crne Gore, koji je postao reprezentativan, uz podršku Unije slobodnih sindikata, a glavni zahtjev je povećanje zarada za 30 odsto.