Obilježen Dan opštine Šavnik

dan_opstine_savnik1
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 22.07.2017. u 12:44

Svečanom sjednicom Skupštine opštine Šavnik, kojoj su, pored odbornika, prisustvovali predstavnici političkog, javnog i privrednog života opštine, obilježen je Dan opštine - 22. jul, datum kada je poddurmitorski kraj oslobođen od okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Kako je u obraćanju rekao predsjednik Opštine Mijomir Vujačić, “bili su to dani narodne sloge i jedinstva, a taj datum priziva snažna sjećanja na prethodne generacije i na one ljude koji su dali živote za slobodu“.

Vujačić je podsjetio na ono što je u šavničkoj opštini urađeno za poteklu godinu dana i istakao da su zahvaljujući dobrom planiranju i saradnji sa republičkim institucijama i drugim opštinama i međunarodnim organizacijama stvorene osnove za dalji razvoj Šavnika i kvalitetniji život u njemu.

“Nastavljeno je sa obazrivim vođenjem finasija kroz smanjenje tekućih rashoda i povećanje sopstvenih prihoda, što će i u narednom periodu biti prioritet. I pored opterećenja Budžeta sredstvima usmjerenim na izmirivanje neizmirenih obaveza, nijesu izostale ni investicije u infrastrukturu. Istovremeno je vođeno računa o konsolidaciji lokalnih javnih finansija. Najviše pažnje posvećeno je unapređenju infrastrukture u ruralnom području jer je poljoprivredna proizvodnja najznačajnija privredna aktivnost u opštini. To je doprinijelo da te sredine ožive, zadrže i privuku nove poljoprivredne proizvođače. Investiciono razvojni fond je za te namjene, turizam i ugostiteljstvo do danas odobrio 35 kredita ukupne vrijednosti 2.068.202 eura. Poljoprivrednici su kroz MIDAS i IPARD projekte ostvarili podršku od preko 222.000 eura bespovratnih sredstava, a sedam mladih poljoprivrednika na javni poziv Ministarstva poljoprivrede podršku u iznosu od 70.000 eura. Uz to, realizovani su projekti rješavanja vodosnabdijevanja, a kontinuitet rekonstrukcija postojećih i gradnje novih vodovoda nastaviće se. Izvršen je proboj, sanacija i rekonstrukcija 100 kilometara puteva, urađeno nekoliko vodopoja”, kazao je Vujačić i dodao da je nedavno formiran Agrobiznis info centar koji će funkcionisati u okviru lokalne samoupraven a troškove rada snosiće Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Vujačić je kazao da je zajedničkim naporima Turske agencije za međunarodnu saradnju TIKA, lokalne uprave i brojnih donatora, realizovana 120.000 eura vrijedna rekonstrukcija trga Matije Jakića.

“U toku je fazna rekonstrukcija rodne kuće Borislava Pekića čime će se značajno obogatiti kulturni sadržaji opštine. Urađeni su konzervatorski poslovi na spomen-česmi “Dobra voda”, saniran krov na zaštićenom kulturnom dobru “Spomen kuća Novice Cerovića”, kao i brojne aktivnosti na planu upravljanja komunalnim otpadom, kanalizacionim sistemima, sportsko-rekreativne infrastrukture, saobraćajnica u gradu, proširenja kapaciteta fabrike vode, čime će se povećati broj zaposlenih. Na redu su projekti eksploatacije i prerade drvne mase s linijom za proizvodnju ogrevnog drveta, pragova za željeznice i drvenih stubova na Boanu, što otvara nove prostore za zapošljavanje”, kaže Vujačić i dodaje da je u saradnji sa UNDP i Agencijom za zaštitu životne sredine, Opština Šavnik pokrenula inicijativu na izradi studije zaštite regiona Dragišnica – Komarnica, kao budućeg Parka prirode.

Održan koncert “Biseri narodnog melosa Crne Gore”

Uoči Dana opštine Šavnik, u sali Centra za kulturu održan je koncert „Biseri narodnog melosa Crne Gore“. Danas je svečano otvorena spomen-česma „Dobra voda“, a juče rekonstruisani Trg Matije Jakića.

Prema programu obilježavanja najvećeg opštinskog praznika održana je akcija dobrovoljnog davalaštva krvi.

Za mlade Šavničane organizovan je turnir u malom fudbalu.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.