Objavljen Rječnik romsko-crnogorskog i crnogorsko-romskog jezika

CEKUM
 • Autor onogost.me
 • 16.10.2023. u 12:00
U izdanju Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore (CEKUM) objavljen je Rječnik romsko-crnogorskog i crnogorsko-romskog jezika čija je autorka dr Hedina Tahirović-Sijerčić.

Iz CEKUM-a navode da je riječ o pionirskom projektu kod nas budući da je prvi koji je pisan dijalektom kojim se služe Romi u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, odnosno usklađen je sa potrebama govornika romskog jezika u ovim državama.

“Izdavanje Rječnika romsko – crnogorskog i crnogorsko – romskog jezika predstavlja krunu programske posvećenosti Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore kulturi, duhovnosti i idnentitetu romske zajednice u Crnoj Gori. Rječnik će biti nezaobilazno pomagalo u učenju romskog jezika, proučavanju, prezentovanju i očuvanju kulture i identiteta Roma u Crnoj Gori. Imaće i funkciju pouzdanog štita od asimilacije i gubljenja identitetskih prepoznatljivosti”, navodi se u saopštenju.

Iz CEKUM-a navode da izdavanjem Rječnika kao državna ustanova kulture, daju konkretan i vrijedan doprinos realizaciji obaveza Crne Gore kao potpisnice Povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima Savjeta Evrope.

“Rječnik sadrži oko deset hiljada odrednica, ilustrovanih rečenicama ili kratkim primjerima. Doprinijeće intenzivnijem, sadržajnijem i djelotvornijem uključivanju Roma u društvene tokove crnogorskog društva. Biće pogodan za korišćenje u osnovnom, srednjem i visokoškolskom obrazovanju, kako kada se radi o pripadnicima romske zajednice, tako i kada je riječ o drugim zainteresovanim. Izdavanje Rječnika dobija na značaju najavom obrazovnih vlasti o uvođenju romskog jezika u školski sistem Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Rječnik je objavljen u luksuznom izdanju na oko četiri stotine stranica.

Recenzenti Rječnika su dr Marija Aleksandrović, prof. dr Igor Lakić i dr Vesna Delić.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ekološki pokret ,,Ozon” snažno podržava inicijativu Nemanje Vukovića, predsjednika SO Nikšić, za dobijanje statusa grada, čime bi se otvorile perspektive za održivi razvoj terirorijalno najveće opštine u Crnoj Gori, navode iz tog pokreta.
  U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima, upozorili su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).