Autor: onogost.me
Foto: UBNOR
10:08
28.7.2021.

Obnovljen rad mjesnog udruženja UBNOR-a i antifašista Pješivaca

Proslavljajući Dan državnosti i 13-to julski ustanak crnogorskog naroda grupa Pješivaca u saradnji sa UBNOR-om i antifašistima Nikšića obišla je spomen-kosturnicu poginulih boraca II dalmatinske i V crnogorske brigade kod crkve na Bogetićima, spomenike u Milojevićima i na Zagorku, spomen-ploče kod Budoške pećine, na Mitrovoj ponti i na Pandurici očistila oko njih i položila cvijeće. 


Centralna proslava obilježavanja 13 jula održana je kod spomenika poginulih boraca i žrtava iz Pješivaca na Bogetićima gdje je govorila dr Jasmina Nikčević.

"Tu se i rodila ideja da se obnovi rad Mjesnog udruženja UBNOR-a i antifašista Pješivaca što je sa odobravanjem prihvaćeno, a i očekivano jer Pješivci su oduvijek bili stameni branik na stalnom udaru turskih karavana i vojske, izloženi neprekidnoj borbi za opstanak i nema kamena sivog i ljutog pješivačkog, po kojem se samo pješke moglo hoditi, koji nije krvlju predaka natopljen! Primjer su neprekidnog niza junačkih pogibija i istorijskog nasljeđa hrabrosti, junaštva, čojstva i podvižništva! Jer je idejni, politički, etički i psihološki profil crnogorskih i pješivačkih boraca NOR-a bio dodatno osoben jer je bio prožet integralnim duhom crnogorskog bića. Pa je sasvim bilo i za očekivati da se u 13-to julskom ustanku Pješivački kraj masovne odazove pozivu za odbranu slobode i države. I prve ustaničke puške u Nikšićkom kraju pukle su u Pješivcima, a i prve žrtve u NOR-u  su bile iz ovog kraja. Doprinos koji su dali u konačnom oslobođenju je nemjerljiv, poginuo je 131 borac, dok je bilo 36 žrtava a sedam boraca sa ovog područja proglašeno je narodnim herojima", navodi se u saopštenju UBNOR-a.

Na sastanku održanom na Bogetićima dana  27. 07. 2021. obnovljen je rad udruženja, a za predsjednika je izabran Dragan Mijušković.

Ovom prilikom predsjednik Opštinskog udruženja UBNOR-a i antifašista Nikšića Slobodan Mirjačić uručio je za dvadesetak novih članova članske knjižice i poželio im uspjeh u radu uz konstataciju i obećanje novih članova da će nastaviti da čuvaju i njeguju slobodarski i antifašistički duh crnogorskog naroda, da  održavaju spomen-obilježja i posjećuju istorijska mjesta svih oslobodilačkih ratova uz stalno angažovanje na proširenju organizacije prijemom novih članova i svih drugih zadataka koji proističu iz Statuta SUBNORA Crne Gore.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:20
  28.10.2021.

  Specijalnu bolnicu za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku, kraj Nikšića, jedina je specijalizovana ustanova u Crnoj Gori koja se bavi kompletnom dijagnostikom i terapijom svih bolesti iz oblasti pulmologije.

 • 12:11
  28.10.2021.

  Na danas održanoj sjednici Savjet Radio Televizije Nikšić za vrsioca dužnosti generalnog direktora imenovao je dugogodišnjeg novinara Nikolu Markovića, dobitnika najprestižnijih nagrada kao što su Specijalna nagrada EU za istraživačko novinarstvo i Nagrada za životno djelo "Veljko Vlahovic" Udruženja novinara Crne Gore.

 • 09:29
  28.10.2021.

  Država je tokom prošle godine iz budžeta opredijelila oko 198.000 eura vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, dok je budžetom za ovu godinu planiran nešto manji iznos od 194.000 eura. To je Dnevnim saopšteno iz Ministarstva pravde i ljudskih i manjinskih prava.

 • 08:15
  28.10.2021.

  Akcija sadnje drveća u dvorištu bolnice "Dr Jovan Bulajić" u Brezoviku održaće se danas, sa početkom u 11h.