Od sjutra „Dani Austrije u Crnoj Gori“

reg-fakultet
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 22.10.2018. u 10:39

Austrijska ambasada u Crnoj Gori i Studijski program za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta šesti put zaredom organizuju „Dane Austrije u Crnoj Gori“.

Od sjutra pa do 8. novembra u okviru „Dana Austrije“ održaće se niz kulturnih i obrazovnih manifestacija u Nikšiću i Podgorici.

„Dane Austrije“ otvoriće austrijska ambasadorka Ana Janković (Anna Janković) koja će se sjutra u 9.30h u učionici 216 na Filoškom fakultetu sresti sa studentima germanistike, nakon čega će od 10.30h austrijska spisateljica Ursula Vigele (Ursula Wiegele) studentima germanistike držati radionicu kreativnog pisanja.  

U srijedu 24. oktobra u 19h u Austrijskoj ambasadi u Podgorici biće organizovano književno veče Ursule Vigele (Ursula Wiegele), višestruko nagrađivane austrijske spisateljice koja će čitati iz svog najnovijeg romana Lom. Komadi. (Bruch. Stücke). Veče na njemačkom jeziku moderiraće mr Bernhard Unterer, lektor Austrijske akademske razmjene (OEAD) na Studijskom programu za njemački jezik i književnost UCG, a studenti germanistike Filološkog fakulteta UCG čitaće svoje prevode odlomaka iz romana na crnogorski jezik, nastale tokom prevodilačke radionice organizovane u okviru redovne nastave.

U četvrtak 25. i petak 26. oktobra na Filološkom fakultetu u Nikšiću, u učionici 216 od 14h biće prikazani austrijski filmovi “Toni Erdman” rediteljke Maren Ade i “Osveta” (Revanche) reditelja Geca Špilmana (Götz Spielmann).

U ponedjeljak, 29. i utorak, 30. oktobra za studente germanistike Filološkog fakulteta u Nikšiću predavanja će držati prof. dr Peter Ernst sa Univerziteta u Beču. Svjetski poznati lingvista održaće u ponedjeljak radionicu na temu „Jezik u politici“, a u utorak predavanje o Hitlerovom austrijskom njemačkom.

Takođe, u utorak, 30. oktobra u 16h u Gradskoj kući u Nikšiću biće otvorena izložba Barbare Cajdler (Barbara Zeidler) na temu „Odakle dolaziš“.

Manifestacija „Platforma – Kultura – Srednja Evropa“ održaće se u srijedu, 7. novembra u 20h u Kulturno informacionom centru „Budo Tomović“ u Podgorici.         

Manifestaciju Austrijski dani u Crnoj Gori za godinu 2018. zatvara koncert Agnes Palisano i Andreasa Tojfela (Andreas Teufel) na Filološkom fakultetu u Nikšiću, u četvrtak, 8. novembra u 10h u učionici 216.

„Dane Austrije u Crnoj Gori“ organizuju se u saradnji sa Humboltovim društvom za njemačko-crnogorsku kulturnu saradnju i austrijskim Saveznim ministarstvom za obrazovanje, nauku i istraživanje.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.