Odjeljenje 27 plus čeka prve korisnike

1
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 11.12.2017. u 07:12

Nikšićanin Vuk Božović ima Daunov sindrom. Korisnik je Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju od njegovog osnivanja 2010. godine. Znanja i vještine koje je stekao u Centru premašila su sva očekivanja njegovog oca Velibora.

„On se odlično socijalizovao. Sam je naučio da jede, da se obuje, obuče, stekao je rutinu, motoriku, jer oni ovdje imaju jedan odličan tim“, istakao je Velibor.

Vuk naredne godine postaje punoljetan, a preporuke UNICEF-a  jasno ističu potrebu da se razdvoje djeca sa smetnjama u razvoju od odraslih. To će značiti i njegov prelazak u novootvoreno Odjeljenje 27 plus na Duklu, prvo takve vrste u Crnoj Gori, u  kojem će osobe sa invaliditetom starije od 27 godina moći da nastave boravak budući da evropske regulative ne dozvoljavaju zajednički boravak djece sa smetnjama u razvoju i starijih osoba.

„Najbolja definicija je da je ovo produžetak postojećeg servisa Dnevnog centra. Sada ćemo biti u prilici da ispoštujemo preporuke i uredbe, da u ustanovama socijalne i dječje zaštite ne mogu boraviti djeca i odrasli, podrazumjeva se, znači, do 18 godina. Dakle, mi ćemo sukcesivno izmjestiti sve 18 plus, a za početak idemo 24 plus“, kaže Radojka Koprivica, direktorica Dnevnog centra.

Za početak,  to će biti desetak korisnika sa kojima će raditi šest zaposlenih. Pravo na boravak imaće bivši i sadašnji korisnici Centra, a akcenat će biti stavljen na sport i razvijanje radnih vještina, na čemu se već uveliko radi i u Dnevnom centru .

„To su obično likovne radionice. Znači, radimo obradu drveta, radimo sa gipsom, glinom. Suština je da djeca budu radno okupirana i radno angažovana. Nije bitno da li će neko samo da posmatra, da dodaje alat ili da radi neki zadatak, važno je da su svi uključeni“, objašnjava radni terapeut Rašo Dragnić.

Defektolog Miloš Perović biće zadužen za sportski dio priče novog Dnevnog centra.

„Sport u vidu rekreacije, gdje ćemo u okviru Specijalne olimpijade sa našim korisnicam da učestvujemo na raznim takmičenjima koja se budu dešavala, kako u našem gradu, tako i našoj državi”, kaže Perović.

Zato i Velibor svog sina, svakako, vidi kao dio novog projekta 27 plus budući da su djeca i mladi sa smetnjama u razvoju dosad, zbog starosne granice, gubila pravo na dalji boravak u Dnevnom centru.

„Svrha tog Dnevnog centra je da se nastavi u kontinuitetu rad sa njima, da se kroz rad dovedu do radne osposobljenosti, da bi se djeca, koja su već za to, mogla uključiti u normalne tokove života, a vidim da sad idu ti projekti zapošljavanja lica sa invaliditetom, što je veoma bitno za njihove dalje živote”, jasan je Božović.

Sobe za odmor, rad i rekreaciju, lift za korisnike kolica i lijepo uređeno dvorište, novi objekat, kažu u upravi, ispunjava sve uslove za lijep i prijatan boravak budućih korisnika Odjeljenja 27 plus koje će sa radom zvanično početi sredinom januara naredne godine.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - kojim je juče počelo obilježavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Centar za građansko obrazovanje poziva nadležne institucije da odlučno adresiraju sve oblike nasilja nad ženama i štite fizički i psihički integriteta žena.