“Opasnog pesticida nema u hrani, izvinjavamo se javnosti”

 • Autor onogost.me
 • 01.09.2023. u 19:45
Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kažu da im iz Srbije ipak nije poslato voće koje sadrži opasni pesticid hlorpirofos.

Direktor ove ustanove Vladimir Đaković danas je rekao Portalu RTCG da su spriječili uvoz skoro deset tona uvoza voća koje je imalo ovaj opasan pesticid hlorpirofos, ali je pogrešno shvatio inspektora koji mu je dao informaciju telefonskim putem.

“Kako je svaki naš mjesečni izveštaj dostupan javnosti od 15. u mjesecu tako smo na Vaša pitanja odgovorili na osnovu telefonskih razgovora sa inspektorima, pa je na taj način i došlo do davanja pogrešne informacije”, kazali su iz Uprave.

Navode da je tačno da su naložili uništavanje blizu 10 tona koštičavog voća, ali isključivo zbog količine rezidua pesticida veće od propisane, ali onih pesticida koji su i kod nas i u Republici Srbiji dozvoljeni za upotrebu.

“Naravno kao i u prethodnom periodu sprovodimo redovne i pojačane kontrole na graničnim prelazima sa svim državama iz kojih se uvozi svježe voće i povrće o čemu smo već više puta informisali javnost. Pojačanom kontrolom ustanovljen je prisustvo prekomerne doze rezidua pesticida i pošiljke su povučene redovnom procedurom. Napominjemo da se radi o dozvoljenim supstancama, a ne o hlorpirifosu” ističu iz Uprave.

Do povećane količine ovih rezidua može doći, pojašnjavaju, usljed prekomjerne upotrebe pesticida ili nepoštovanja karence preporučene od strane proizvođača pesticida.

“Sa Upravom za zdravlje bilja Republike Srbije imamo saradnju na veoma visokom nivou i da je Srbija statistički gledano država u regionu iz koje imamo najmanje vraćenih odnosno neusaglasenih pošiljki. Ono što je najvažnije je da smo postupili po pravilima i za mnogo manje opasne supstance postupili po zakonskim procedurama i kritične proizvode povukli sa tržišta što je i svrha našeg djelovanja”, ističu iz Uprave.

Kažu da će njihovi izveštaji kao i do sada uvijek biti dostupni javnosti, a rad transparentan.

“Još jednom se izvinjavamo javnosti Crne Gore i odgovorno tvrdimo da pomenutog pesticida nema u hrani na crnogorskom tržištu” zaključili su u dopisu.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.