“Optimisti” za nikšićku omladinu: Mladi da dobiju svoj prostor

Optimisti NK/Facebook
 • Autor onogost.me
 • 12.08.2023. u 10:51
Da mladi napuštaju Nikšić godinama unazad - pesimistična je priča koju slušamo godinama sa zvaničnih adresa. Zato su se pojavili “Optimisti”, neformalna grupa građana, koja nadležnima zamjera što samo konstatuju stvari i ne čine dovoljno da se to promijeni. Oni traže da omladina dobije prostor u centru grada gdje bi se okupljali i razvijali korisne vještine iz umjetnosti, zanata, informatike i medija. Pošto imaju podršku brojnih organizacija, isto očekuju i od Opštine Nikšić.

Karađorđeva ulica – jedna od centralnih u Nikšiću. Katance sa ovih i sličnih objekata u drugim djelovima grada, koji su već decenijama zatvoreni i zapušteni, mogli bi da skinu mladi ljudi.

Na to skreću pažnju u neformalnoj grupi građana “Optimisti”.

“U Nikšiću danas imamo situaciju da mladi mogu da se bave sportom u najboljem slučaju. Tu je kladionica, kafana i trenutno ne mogu da se sjetim šta je to čime još mogu da se bave”, kaže za Televiziju Vijesti Boško Milović iz neformalne grupe građana “Optimisti”.

Ana Milović Jasikovac iz iste grupe građana poručuje da ne želi da mladi odlaze iz naše zajednice, želi da ostaju tu i da doprinose.

To će moći ako im zajednica ponudi kvalitetne sadržaje. U pripremnim aktivnostima, “Optimisti” su dobili finansijsku podršku Evropske unije i Fonda za aktivno građanstvo. Prvi zaključak je da mladi nijesu pasivni što im se često spočitava, već da znaju šta hoće.

“Prostor koji nudi umjetničke, zanatske, naučne i medijsko-informatičke sadržaje. I u kući kad nam nešto nije važno, negdje je zabačeno po ćoškovima. Ako kažemo da su nam važni, neka budu u centru grada”, kaže Milović Jasikovac.

“Optimisti” bi omladinski centar najradije vidjeli u dijelu Doma revolucije ili u zgradi lokalne televizije koja će uskoro biti iseljena. Očekuju pozitivan odgovor Opštine Nikšić, gdje su već imali sluha za OKC Tibor koji postoji skoro dvije godine.

“Ljubljana ima 16 omladinskih kulturnih centara, a grad je veličine Podgorice. U Podgorici se trenutno pravi na Zabjelu OKC, dobili su prostor od opštine. Svi okolni gradovi su puni ovakvih centara i to manji gradovi i gradovi kao što je Nikšić”, navodi Boško Milović.

Sredstva bi, objašnjava Milović Jasikovac, bila dijelom iz javnih finansija i donatorska koja će obezbjeđivati organizacije koje budu pravile programe u okviru toga.

Organizacija spremnih za kreiranje sadržaja za mlade Nikšićane, kažu, ima dosta, pa nadležnima poručuju da to iskoriste.

“Šta mi imamo kad mladi čovjek s 14-15 godina uđe u kladionicu? On je formiran kockar za 7-8 godina, dajte da im damo alternative”, poručuje Boško Milović.

 

Izvor: TV Vijesti

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  6

  1. Omladina ima prostor koji je otvoren kako za radionice, tako za muzičke sekcije i sporcke rekreacije. Kao korisnik Omladinskog prostora, tvrdim da navedene stvari postoje, a vjerujem da je gospođa Jasikovac upućena. Podržavam inicijativu osvješćivanja mladih, ali ne podržavam konstataciju da iste ne postoje. Mišljenja sam navodi pomenute gospođe služe kao izgovor i loš argument za dobijanje prostora, koje bi mogle da služe za projekte, a dobijanje sredstava u ličnu svrhu!!!

   1. Ne mlati jeste zena se obogatila na racun projekata ima vile i stanove i jahte. Frka ti sto dolazi neko sa boljim idejama a e pa uzivaj u svojoj zatuoljenosti i pusti one koji hoce da nesto rade da rade, vozi

   1. Gospođa Jasikovac

    Draga Jelena,
    govorimo o Javnom prostoru za mlade koji lokalna samouprava podržava, ne o donaciji i ustupcima privatnih lica.
    Mozemo posle 19og avg. popiti kafu kako biste možda razbili predrasude prema meni (da ih ne nazovemo klevetom)

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.