Organizovan Dan otvorenih vrata

19142147_1263061753806723_685184767_n
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 14.06.2017. u 10:55

Filozofski i Filološki fakultet su, za svoje buduće studente, danas priredili Dan otvorenih vrata.

Kako je kazao dekan Filozofskog fakulteta, Goran Barović, ovo je u ovoj obrazovnoj ustanovi tradicija.

„Pravimo promociju studijskih programa za zainteresovane buduće studente. Tu su sa svih studijskih programa studenti i profesori , predstavnici i saradnici sa određenim materijalima koji su potrebni da se prezentuju studijski programi“, istakao je Barović.

Prema planu koji je poslalo Vijeće fakulteta, a koji je kao takav usvojen u Senatu UCG, naglašava Barović, na prvoj godini osnovih studija Filozofskog fakulteta biće upisano 315 studenata.

„Svi studenti će biti od ove godine na budžetu, što znači da kategorija samofinansirajućih studenata od ove godine više ne postoji na Filozofskom fakultetu. Tu podrazumijevam osnovne studije, a oni studenti, koji su ranije krenuli da studiraju, će po tom starom programu i nastaviti da studiraju i završiti i tako će biti tretirani kao budžetski, odnosno samofinansirajući studenti“, objašnjava on ističući da svake godine vlada veliko interesovanje za upis na taj fakultet, te da se veliki broj srednjoškolaca iz čitave Crne Gore opredjeljuje najčešće za studijske programe za predškolsko vaspitanje, obrazovanje učitelja i pedagogiju.

Podsjetio je da je Studijski program za psihologiju, koji je do ove godine bio samofinansirajući, od ove na budžetu, ali i da je proširena baza za praksu studenata.

„Svi studijski programi neće, kao što je dosad bilo u većini slučajeva, praksu izvoditi samo u školama, osnovnim i srednjim odnosno u vrtiću, već će posjećivati određene državne i privatne institucije sa kojima ćemo mi tokom septembra mjeseca sklopiti ugovore za obavljanje prakse. Najmanje 25 odsto nastavnog procesa će biti izvedeno u praksi u određenim institucijama, u privredi, u državnim institucijama, u obrazovanju i slično“, najavljuje on.

Izazov za ovu akademsku godinu je, kako kaže dekan Filološkog fakulteta Dragan Bogojević, reformisani plan i program po kojem će se studije po prvi put odvijati po sistemu 3+2+3.

„Tri godine osnovnih studija, dvije godine master i tri godine doktorskih studija je bolonski sistem koji je ustaljen u Evropi. To će biti veliki izazov i jedno novo, nadam se, lijepo iskustvo za sve nas. Što se tiče samog upisa studenata biće na nivou prethodnih godina“, istakao je on dodajući da to podrazumijeva oko 300 studenata.

Na Filozofskom fakultetu studenti će se moći upisati na osam studijskih programa i to na: Studijski program za geografiju, istoriju, filozofiju, sociologiju, obrazovanje učitelja, predškolsko vaspitanje, pedagogiju i psihologiju, dok će studenti na Filološkom fakultetu imati ponuđen upis na studijske programe : Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, Srpski jezik i južnoslovenske književnosti, Engleski jezik i književnost, Ruski jezik i književnost, Italijanski jezik i književnost, Francuski jezik i književnost i Njemački jezik i književnost.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.