Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
08:23
20.1.2022.

Otvaranje Doma starih u martu, smještaj čeka 57 budućih korisnika

Dom starih, čija je gradnja ozvaničena 2019. godine, a početak rada odlagan više puta, biće otvoren u martu, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja. Smještaj u Domu starih trenutno čeka 57 osoba, od čega je najveći broj zahtjeva iz Nikšića.


Iz Ministarstva su portalu Onogošt kazali da je Dom u građevinskom smislu završen, te da se u narednom periodu očekuje provjera funkcionalnosti i dobijanje administrativnih dozvola za rad, a završetak cjelokupnog posla i useljenje prvih korisnika očekuje se u martu.

“Rok za završetak objekta, koji je planiran u oktobru 2020. godine, pomjeren je usljed pandemije, prije svega zbog toga što je Svjetska zdravstvena organizacija odredila poseban protokol kupovine i nabavke medicinske opreme bez koje nije moguće staviti Dom u funkciju. Takođe, zbog pandemije otežana je bila nabavka termotehničke opreme. Sa zadovoljstvom se sada može konstatovati da je izvođač radova uspio da nabavio svu potrebnu opremu”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Kako su kazali, aktom o sistematizaciji radnih mjesta predviđeno je 130 pozicija. U oktobru 2020. preko konkursa za zapošljavanje uposlena je 41 osoba, što smatraju dovoljnim za prvu faza rada.

Navode da su zaposleni prošli obuke u postojećim domovima za stare, a tokom pandemije bili su angažovani kao zamjena kolegama u domovima, što im je, kako kažu, dodatno omogućilo da se upoznaju sa specifičnostima rada u Domu.

Cijena za smještaj zavisiće od vrste smještaja, odnosno usluge koja se pruža korisniku.

„Zahtjev za smještaj, prema Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, podnosi se JU Centar za socijalni rad, a nakon zvaničnog početka rada ustanove zahtjev je moguće podnijeti i Domu“, kazali su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Dom starih, izgrađen na mjesto bivše kasarne u podnožju Trebjese, raspolaže sa pet objekata, četiri su namijenjena za smještaj korisnika sa kapacitetom 208 smještajnih jedinica, od čega su 104 smještajne jedinice namijenjene raseljenim i interno raseljenim licima.

Dom starih, vrijedan oko 5, 4 miliona eura, izgrađen je okviru Regionalnog stambenog programa u Crnoj Gori. Finansije za smještaj osoba iz ranjivih kategorija, izbjeglica i socijalno ugroženih lica obezbijeđene su kroz donatorska sredstva i iz budžeta Vlade Crne Gore.

 

 

 

Ostale vijesti iz kategorije