Ove godine već 22 krivična djela nasilja u porodici u Nikšiću

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 28.07.2023. u 08:20
Događaj pod nazivom "Uloga lokalnih vlasti u primjeni Istanbulske konvencije" na nikšićkom Trgu slobode organizovala je juče NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja sa ciljem da promoviše primjenu Istanbulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, ali i da odgovori na pitanje koja je uloga lokalnih vlasti u primjeni pomenute konvencije.

Prema riječima Radovana Radulovića, rukovodioca nikšićke kriminalističke policije, podaci u Nikšiću, kada je nasilje u porodici u pitanju, ni malo nijesu ohrabrujući i ono iz godine u godinu raste.

“Ove godine imali smo već 22 krivična djela nasilja u porodici, dok ih je tokom prošle godine bilo 28. Broj prekršaja se kreće do tridesetak na mjesečnom nivou, ali imamo i onu tamnu stranu kriminaliteta – veliki broj neprijavljenih slučajeva. Broj krivičnih djela nasilja u porodici se kreće oko 30 u odnosu na 600 ukupnih krivičnih djela koje imamo na teritoriji Nikšića. Što se tiče prekršaja, tu imamo oko 300 na godišnjem nivou iz oblasti nasilja nad porodicom”, kazao je Radulović.

Izvršna koordinatorka SOS telefona Nataša Međedović Pištalo objasnila je da je Istanbulska konvencija međunarodni ugovor koji je prilično zahtjevan i pravno obavezujući za sve zemlje potpisnice.

“Konvencija se oslanja na četiri ključne komponente: prevenciju, zaštitu, procesuiranje i koordinisanje na problem nasilja nad ženama i porodičnog nasilja. Važno je prepoznati da su žene žrtve nasilja samo zbog pola i da su one te koje se više stide nasilja nad ženama nego muškarci”, kazala je Međedović Pištalo.

Predsjednik SO Nikšić Nemanje Vukovića kazao je da se lokalna uprava trudi da da doprinos da se nasilje nad ženama zaustavi.

“Ukoliko žene dodatno ekonomski osnažimo, moći će mnogo bolje da se odupru nasilju i da se osamostale”, kazao je Vuković.

Događaju, koji je veoma uspješno i nadahnuto vodila Žaklina Oštir, prisustvovali su predstavnici lokalne uprave, tužilaštva, policije, Centra za socijalni rad, zdravstvenih ustanova, Crvenog krsta, nevladinih organizacija, političkih partija koje participiraju u lokalnom parlamentu, građani.

Događaj je organizovan u sklopu projekta “Unaprijeđena implementacija Istanbulske konvencije u zemljama Zapadnog Balkana”, koji nikšićki SOS telefon realizuje u partnersvu sa NVO “Ženski forum” iz Elbasana i Centrom za dobro žena iz Peći, kroz regionalni program “SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan”.

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Svečanom dodjelom sertifikata, na Žabljaku je završen 16. Regionalni evroatlantski kamp, REACT, u organizaciji „ALFA centra“, koji je trajao tri dana i okupio 50 mladih ljudi iz zemalja regiona.
  Na većini puteva u Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, a izuzetak su pojedine dionice na kojima je zbog radova promijenjen režim vožnje, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).
  Direktorica Osnovne škole (OŠ) "Braća Bulajić" u Vilusima Dragana Vujović kaže da su ove godine na objektu škole urađeni vrijedni radove koji su realizovani uz pomoć bivših učenila i uz pomoć resornog ministarstva.