Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
18:07
13.3.2019.

Ozon: Hitno zaustaviti devastaciju rijeka ili slijedi ekološka katastrofa

Ekološki prokret "Ozon", povodom 14. marta, Međunarodnog dana rijeka, poziva krovne donosicoe odluka u Crnoj Gori da u najkraćem mogućem roku zaustave dalju devastaciju rijeka koje teku Crnom Gorom.


Kako su naveli, od životne je važnosti u narednom periodu posvetiti se sanaciji i revitalizaciji ovih, sa ekološkog i ekonomskog aspekta neprocjenjivo vrijednih prirodnih resursa, koji su, smatraju, ugroženi promašenim politikama nadležnih institucija i neodgovornim odnosom cjelokupnog društva.

“Posljedice desanta projekata malih hidrocentrala, nekontrolisanog odlaganja otpada i ispusta netretiranih otpadnih voda iz domaćinstava i industrije, neuravnotežene eksploatacije šljunka i pijeska, devastacije riječnih korita kontroverznim aktivnostima “regulacije”, erozije i krivolova, značajno su ugrozile ekosistemsku vrijednost naših rijeka i ukoliko se takav bahat i neodrživi odnos ne promijeni, nesporno je da će doći do ogromnih šteta, što će se dugoročno odraziti i na kvalitet životne sredine i javno zdravlje”, kazali su iz “Ozona”.

Upravo zato smatraju da je krajnji momenat i da se građani aktivno uključe u zaštitu rijeka koje imaju suštinski životni značaj i garantuju opstanak ljudi.

U narednom periodu će, kažu, sa još većim intezitetom i koristeći sve zakonom dozvoljene mehanizme, ostati posvećeni iniciranju i podršci građanskih inicijativa usmjerenih ka tom humanom cilju.

“Da je na nama građanima najveća odgovornost, potvrđuje i izostanak reakcije poslanika Skupštine Crne Gore na devastaciju korita rijeke Tare od strane kineske kompanije CRBC, koja je izvođač radova za potrebe autoputa, čime se obesmišljava i Deklaracije o zaštiti ove rijeke, kao i predstavnika građana u lokalnim parlamentima prilikom davanja potrebnih dozovala i saglasnosti za izgradnju malih hidroelektana. Zato apelujemo na sve odgovorne građane da se ujednimo u građanskim inicijativama za zaštitu i održivo upravljanje rijekama i na taj način dokažemo patriotizam i posvećenost razvojnom pravcu ekološke države, odnosno stvorimo pretpostavke za kvalitetniji život u zdravoj životnoj sredini”, poručili su oni.

Ekološki pokret “Ozon” je uz podršku WWF Adrije, Svjetske organizacije za zaštitu prirode, početkom marta pokrenuo inicijativu za zaštitu voda Gornje Zete, a u narednom periodu radiće, kako najavljuju, i na analizi i iniciranju izmjene nacionalnog zakonodavstva, kako bi se stvorile mogućnosti da se zaštiti cijeli tok rijeke.

Oni su ovom prilikom pozvali sve zainteresovane građane, stručnjake i organizacije da im se priključe.

“Na kraju, koristimo priliku da na ovaj važni ekološki datum odamo priznanje svim građanskim inicijativama u Crnoj Gori i regionu okupljenim sa ciljem za zaštite rijeke od desanta projekata malih hidroelektrana i iskažemo spremnost na zajednične akcije”, zaključuju iz “Ozona”.

Ostale vijesti iz kategorije