Ozon: Neophodna nabavka kanadera u susret sezoni šumskih požara

ozon
Ozon
 • Autor onogost.me
 • 21.02.2023. u 12:42
Ekološki pokret ,,Ozon“ poziva Vladu i Skupštinu Crne Gore, da shodno svojim nadležnostima obezbjede sredstva za kupovinu dva kanadera, koji bi obezbjedili da se na najmanju moguću mjeru svedu posledice šumskih požara.

“Imajući u vidu da je očigledno neozbiljno shvaćen razmjer problema šumskih požara, kada su i ekosistemske i ekonomske štete u pitanju, te da nema efikasne primjene zakona i preventivnih konkretnih aktivnosti na terenu, upozoravamo donosioce odluka da su potrebne hitne mjere kakva je nabavka kanadera”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Aleksandar Perović, direktor Ozona.

Smatraju, kako navodi, da postoji prostor da se obezbjedi budžet za nabavku dva kanadera u toku ove i sledeće godine, jer aktuelni budžet obezbjeđuje sredstva za projekte koji nijesu toliko prioritetni i čijim prolongiranjem nećemo trpjeti kao društvo u cjelini.

“Aerodrom na Kapinom polju u opštini Nikšić, smatramo kao idealnim za potrebe kanadera, jer se nalazi između Krupačkog i Slanog jezera, što bi za te hidroavione bio neophodan preduslov, kao i činjenica da sa te lokacije može brzo i efikasno da se djeluje na području značajnog djela Crne Gore, naročito na onim na kojima se godinama dešavaju šumski požari velikih razmjera”, ističe.

Takođe, kako dodaje Perović, taj prostor je idealan za potrebe jačanja kapaciteta Službi zaštite i spašavanja i uopšte razvoja civilnog vazduhoplovosta, što se mora uzeti u susret javnoj raspravi za Prostorni plan Crne Gore.

Prethodnih godina imali smo, kako kaže, zabrinjavajući trend šumskih požara, većinom namjerno izazvanih iz različitih pobuda, koji su nanijeli ogromne štete šumskog fondu, negativno uticali na živi svijet, kvalitet vazduha i javno zdravlje, što je trebalo da bude dovoljana razlog da Vlada i Skupština shvate koliko je važna nabavka kanadera, naročito jer su svima puna usta ekologije i brige za životnu sredinu.

“Koliko je sredstava u poslednjih 30 godina oteto kroz nelegalne aktivnosti kakve su krivolov, nelegalna eksploatacija riječnog i šumskog materijala,  nekontrolisano odlaganje otpada, ispuštanje netretiranih otpadnih voda, zagađenje vazduha, devastacija prostora, mogli smo imati cijelu flotu kanadera i biti prepoznati i u pružanju pomoći susjednim državama. Nadamo se da će ovo upozorenje biti ozbiljno shvaćeno od onih koji treba da shvate razliku između javnog i privatnog interesa, između potrebe za kanaderima i majbasima,  između suštinske i deklarativne brige za životnu sredinu i javno zdravlje”, zaključuje Perović.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.