OZON: Ograđivanje Trga Slobode pokušaj ubijanja svih građanskih sloboda u Nikšiću

lipe_1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 02.07.2016. u 13:55

" Ekološki pokret 'Ozon' snažno protestvuje zbog započinjanja pripremnih radova za realizaciju kontroverznog projekta rekonstrukcije Trga Slobode koji nije imamo javni poziv za najbolje idejno rješenje, nije prošao javnu raspravu, niti je za njega sprovedena procedura procjene uticaja na životnu sredinu, bez koje ovako jedan veliki infrastrukturni projekat u urbanom jezgru grada ne bi mogao da prođe'', poručuju iz te NVO. 

Oni navode da su putem peticije prikupili preko 1.200 potpisa građana koji se protive ovom projektu, koji, kako oni navode, bez vizije i primejrenog sadržaja podrazumijeva i uklanjanje višedecenijskih drvoreda lipa, simbola Nikšića.

”Još jednom javno upozoravamo lokalnu upravu na obavezu da ispoštuje Ustavom, čitavim nizom važećih zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora, garantovano pravo građana i zainteresovane javnosti na učešće u procesu donošenja odluka. Kako su i radovi na postavljanju ograde počeli potpuno netransparentno, tokom vikenda, bez informativne table o kakvom je projektu riječ, ko je izvođač radova i da li postoje građevinska i druge potrebne dozvole, što dodatno iritira javnost i ukazuje na nespremnost za argumentovani dijalog, u obavezi smo bili inicirati inspekcijski nadzor od strane Komunalne policije kako bi se utvrdilo činjenično stanje”, ističe se u saopštenju.

Ekološki pokret ,,OZON“ će u ponedjeljak 4. jula predati lokalnoj upravi peticiju sa potpisima građana i tom prilikom će imati adekvatnu akciju sa ciljem animiranja javnosti da koristi svoja garantovana prava na učešće u procesu donošenja koje se tiču životne sredine.

”Nećemo olako dozvoliti da devastacija Trga Slobode i javno pogubljenje višedecenijskih lipa, bez prava na suđenje, bude nastavak pokušaja ubijanja građanske slobode u gradu koji ima slobodarsku tradiciju. Danas kada se od Trga Slobode ograđivanjem pokušava stvoriti koncentracioni logor za lipe, i one starije i one poslednjih godina posađene sadnice, koje su pritom u punom cvatu i Nikšiću daju prepoznatljiv miris, pozivamo sve sugrađane da ne ostanu ravnodušni i sjete se njihovog ekosistemskog, istorijskog i kulturološkog značaja za naš grad i nas same”, dodaje se u saopštenju.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Centralna univerzitetska biblioteka (CUB) Univerziteta Crne Gore obilježiće i ove godine Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama, 5. oktobar, i to centralnim programom pod nazivom Biblioteke za studente koji će se održati u dvadeset narodnih biblioteka u Crnoj Gori, kao i organizacijom javne tribine pod nazivom Biblioteke u 21. vijeku: između nostalgije i evolucije.
Na zadovoljstvo brojnih učesnika iz Crne Gore i regiona uspješno je okončan još jedan jesenji Džip reli Montenegro trophy, a riječ je o turističko-sportskoj manifestaciji koja živi od 1999.godine s ciljem da promoviše malo poznate, a najljepše predjele Crne Gore, pogotovo na sjeveru.