Perović: Učenje kineskog bilo otkrivanje potpuno novog svijeta

croatian.cri.cn
 • Autor onogost.me
 • 24.11.2022. u 08:19
Crna Gora je od 2015. godine dio takmičenja koje okuplja ljubitelje kineskog jezika iz više od 120 zemalja svijeta. Do sada oko 30 takmičara pokazalo je zapažene rezultate, a ovih dana naša država dobila je svjetsku prvakinju u poznavanju kineskog jezika. Nikšićanka Ksenija Perović među učesnicima iz oko 100 zemalja bila je najbolja.

Takmičenje je, kao i prethodne dvije godine zbog pandemije održano onlajn i sastojalo se iz tri dijela, priča Ksenija za Radio Crne Gore.

“Svi učesnici imali su priliku da se predstave u tri dijela, govoru koji je ove godine bio sa temom ‘Peking u mom sjećanju’, drugi dio je bio talent šou gdje su učesnici mogli pokazati različite kineske vještine, bilo da su ples, pjesma, sviranje nekog kineskog instrumenta, pokazivanje neke borilačke vještine, kaligrafije. Ja sam se ove godine odlučila da pripremim kinesku ceremoniju čaja u čemu mi je mnogo pomogla profesorica Instituta Konfučije Litijan Ven. Treći dio takmičenja je test sa pitanjima koji se sastoji iz pitanja iz apsolutno svih sfera vezanih za Kinu”, priča Pejović.

Kineski jezik Ksenija je počela da uči 2018. kada je upisala kurs koji je organizovao Institut Konfučije na Univerzitetu Crne Gore. Za tadašnju petnaestogodišnjakinju željnu novih saznanja bio je to izazov, ali je tada najkorišćeniji jezik na svijetu postao dio nje.

“Bila sam oduševljena jezikom i kulturom i u tom trenutku da budem iskrena nijesam baš znala mnogo, međutim, kada počnete sa učenjem nekog jezika onda je neizostavno da se upoznate sa istorijom, tradicijom, kulturom, i za mene je učenje kineskog predstavljalo jedno upoznavanje sa potpuno novim svijetom različitih navika i načina razmišljanja”, priča Ksenija.

Uspjeh koji je podarila porodici, Nikšiću i Crnoj Gori proslavila je u Bolonji gdje studira političke nauke i međunarodne odnose. Osjećaj bi bio ljepši da je uspjeh mogla da podijeli sa roditeljima koji su joj velika podrška, ali obaveze nijesu dozvolile.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.