Pivsko jezero poribljeno sa 20 tona pastrmke

vijesti.me
 • Autor onogost.me
 • 21.07.2023. u 14:15
Sportsko-ribolovni klub u Plužinama „Bajo Pivljanin“ u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG), a uz podršku Opštine Plužine, poribio je Pivsko jezero sa 20 tona pastrmke.

Poribljavanje je urađeno nakon deset godina i to sa kalifornijskom pastrmkom koja nema mogućnost mriješćenja, tzv triploid. Jezero je zadnji put poribljeno krajem juna 2013. godine i nakon toga više nije, jer potočne pastrmke crnomorskog sliva, kojom se vršilo poribljavanje, nema na prostoru Crne Gore ni u okruženju, a Agencije za zaštitu životne sredine nije dozvolila unošenje kalifornijske pastrmke, jer je Zakonom o stranim i invazivnim vrstama biljaka, životinja i gljiva, koji je stupio na snagu na proljeće 2019. godine, zabranjeno unošenje vrsta koje mogu nanijeti štetu zdravlju, prirodi i ekonomiji.

Zbog toga je poribljavanje izvršeno genetski modifikovanom kalifornijskom pastrmkom (triploid) koja nema mogućnost mriješćenja i ne može predstavljati opasnost po diverzitet ihtiofaune tog slivnog područja.

“Struka je utvrdila da se ubacivanjem tzv. triploida neće uticati na jezerski biotop. Značaj poribljavanja je višestruk i odraziće se pozitivno na rad ribolovnog kluba, turističke ponude Plužina i bolje valorizacije potencijala Pivskog jezera. Značajno je istaći da ne smijemo i nećemo zaboraviti deset godina u kojima Elektroprivreda nije ispunjavala obaveze poribljavanja i insistiraćemo da iste nadoknadi, ako ne kroz poribljavanje, onda kroz pomoć i podršku lokalnom ribolovnom udruženju“, kazao je predsjednik Opštine Plužine, Slobodan Delić.

Izrazio je nadu da će od naredne godine potočna pastrmka biti uzgajana u mrestilištu u Plužinama i da nikada više neće imati ovako dug period ne poribljavanja.

Vladislav Joković, predsjednik Sportsko-ribolovnog kluba (SRK) “Bajo Pivljanin”, kazao je da se autohtona vrsta pastrmke crnogorskog sliva nigdje nije mogla naći u okruženju.

“Ima jedan dio u Pljevljima, ali je u pitanju mala količina koja ne zadovoljava ni deseti dio naših potreba. Ona se prodaje deset grama ispod količine koju zahtjeva ribarska osnova. Da bi riba opstala morali smo veću količinu da porobimo sa odgovarajućom gramažom”, kazao je Joković i dodao da će u narednih mjesec dana biti zabrana ribolova kako bi sačuvali količinu ribe kojom je izvršeno poribljavanje.

SRK „Bajo Pivljanin“ iz Plužina najstarije je u našoj državi. Osnovano je 1948. godine i trenutno ima oko 160 članova.

Kako poribljavanje Pivskog jezera, koje je bilo u najvećem dijelu u obavezi Elektroprivrede znatno je smanjen broj ribolovaca i izdatih ribolovnih dozvola. Jezero, koje je nastalo izgradnjom hidroelektrane “Piva” 1975. godine, najveća je vještačka akumulacija u Crnoj Gori. Dugo 42 kilometra, na pojedinim mjestima duboko i više od 180 metara, predstavlja najveći rezervoar pitke vode i posebno je atraktivno za ribolov.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Upravni odbor Doma za stare je, uz prethodne konsultacije i saglasnost nadležnog Ministarstva rada i socijalnog staranja, sazvao sjednicu za juče u cilju razmatranja akta o razrješenju direktorice Doma, Anđele Lalatović, zbog nezakonitog postupanja i višestruke zloupotrebe službenog položaja, kazao je predsjednik UO Zdravko Zečević.